fbpx
Kundalini Yoga Turiya

Pavan Guru

Pavan – De goddelijke adem

Par Para – From Beyond the Beyond

Pavan Guru – Adem is de wijsheid en grote leraar

Wahe Guru – The Experience of the Divine

Pavan is de lucht, de adem, de drager van de prana, de levenskracht. Deze mantra verhoogt de levensenergie in een persoon. 

Wat is Prana?

Prana staat voor standvastigheid – een kracht in constante beweging. De westerse wetenschap noemt het een multidimensionale energie – een combinatie van elektrische, magnetische, elektromagnetische, fotonische, oculaire, thermische, geestherstellende energie.

Maar wat is Prana? Wat beweegt, werkt of een leven heeft, is de manifestatie van Prana. Prana kan worden gedefinieerd als de fijnste levenskracht in alles wat op het fysieke gebied zichtbaar is als beweging en actie en als gedachte op het mentale gebied.

Prana is de schakel tussen het astrale en fysieke lichaam.

Prana doordringt alle levende wezens en materie en deze Pranische kracht (Prana Vayu) is de energie die het hele lichaamssysteem beweegt.

Prana is de energie die de beweging van de ademhaling in de longen veroorzaakt. Door de ademstroom te beheersen, kan men gemakkelijk verschillende bewegingen en de zenuwimpulsen in het lichaam beheersen en de gedachte-geest beheren. Prana blijft in zwevende animatie, is subtiel, onbeweeglijk en ongemanifesteerd totdat de vibratie erop wordt toegepast. Deze trilling op het menselijke vlak is adem.

Volgens de yogis is Prana aanwezig, zelfs als de geest afwezig is, zoals tijdens het slapen, daarom speelt prana een belangrijkere rol in levensonderhoud en zelfgenezing.

Pranayama, op fysiek vlak, is een techniek om de geest te kalmeren en het leven te verlengen door de ademhaling te vertragen. Bewuste begeleiding van prana in het lichaam verhoogt de vitaliteit, helpt bij het ontgiften en verbetert de immuniteit en geneest.

Kunnen we Prana zien?

De Kirlian-fotografie kan de hittesignatuur zien, de energie-halo rond het hoofd en het lichaam en de dingen. Alles in dit universum trilt met een frequentie en heeft een gedefinieerde Pranic-handtekening.

Prana is inherent aan een wezen. We ontstaan ​​met een zekere hoeveelheid Pranische energie; hetzelfde kan afnemen, toenemen of hetzelfde blijven, afhankelijk van wat we eten, hoe we ademen, de gedachten die we denken, de acties die we uitvoeren en het leven dat we leiden.

Kunnen we dit Pranic-schild bewust beheren?

Ja!  Pranayama kan de Pranic-schild beheren. Adem is de fysieke manifestatie van Pranayama en de adem kan worden beheerd door de ademhalingstechnieken en meditatie. En dat is echt een goed nieuws. Er zijn genoeg Kriyas en meditaties om deze levenskracht in beweging te brengen en opslaan.

Wist je dat het achtste lichaam (een van onze 10 lichamen) is het pranische lichaam.  De functie van het pranische lichaam is het opnemen en laten circuleren van prana (levenskracht) in je lichaam.  Als je pranische lichaam sterk is en de prana goed kan doorstromen ben je gezond, voel je je vitaal en energiek. Blokkades in de doorstroming van de energie kunnen gezondheidsproblemen veroorzaken. Een sterk achtste lichaam maakt je minder vatbaar voor ziekte. Het achtste lichaam beïnvloedt niet alleen het vijfde lichaam (fysieke lichaam) maar ook het zevende lichaam (aura). Als je aura sterk is kan het meer energie bevatten en een goede opname en circulatie van prana versterkt je aura.

De (verborgen) kwaliteit van het achtste lichaam is moed. Met behulp van je ademhaling kan je angst transformeren, simpelweg door dieper te ademen breng je jezelf in een andere staat van zijn. Een krachtig pranisch lichaam maakt dat angst wegvalt omdat je je totaal beschermd voelt door je krachtige energie veld. Je durft jezelf te zijn, spontaan te handelen en hebt geen last van ondermijnende gedachtenspinsels. De bekrachtigende ervaringen voeden weer je pranische lichaam en zo wordt de positieve spiraal versterkt.

De Creatieve Levenskracht wordt onderhouden en verspreid door het Pranische Lichaam; zonder dit kan het fysieke lichaam niet leven. Prana laat de cellen veranderen en uiteindelijk zal de geest veranderen. Daarom kan het beheersen van het achtste lichaam het tij keren door je de mogelijkheid, energie en kracht te geven om je realiteit te veranderen of je in een gunstige en positieve richting te wijzen. Het kan in elke situatie radicale positiviteit en creativiteit brengen, daarom is het zo belangrijk om het pranische lichaam te gebruiken als een hulpmiddel om je creatieve kanalen te openen.

Geïnspireerd raken is ademen. Het woord inspireren betekent ‘inademen’. Hoe kun je verder gaan dan je huidige realiteit als je adem oppervlakkig is? Hoe kun je je grenzeloze creatieve kracht ervaren als je adem beperkt is? Expansie brengt creativiteit voort … dus als je bewust ademt, breid je automatisch uit buiten je fysieke realiteit. Je ervaart je grenzeloze potentieel en creativiteit.

“De hele creativiteit van de mensheid is gebaseerd op de 7e rib … De 7e rib is het meridiaanpunt in het menselijk lichaam dat de ademhaling door de Ida en Pingala kan veranderen (energiekanalen, gelijkwaardig aan op en neer, zon en maan). ..etc); het bevat de praanische energie, ook bekend als de geest “

Yogi Bhajan

Dit deel van het lichaam is zelfs bijbels …

‘In het boek Genesis schept God Eva uit de rib van Adam. Het is een merkwaardig aspect van het verhaal, maar met behulp van yoga-begrip wordt het minder mysterieus en meer toepasbaar op je dagelijkse leven. De zevende rib omhult het middenrif, één van de belangrijkste spieren in het lichaam, degene die letterlijk lucht in en uit je longen beweegt. Er is een stroom om te ademen, een die wordt onderbroken wanneer je angst ervaart. Deze dynamiek is de bron van de creatieve kracht van de rib. als de bovenbuurman, de nieren, het water en de emoties van het lichaam zuiveren, spelen het middenrif en de flexibele structuur van de zevende rib een rol bij het zuiveren van de adem van alles dat de stroom verstoort, namelijk angst. En, zonder angst, zonder het spook van “wat je niet kunt doen”, blijft er niets over dan open, creatieve ruimte – om te schrijven, tekenen,zing of dans naar hartenlust. “

Dit gebied van het lichaam omvat ook een krachtige psychische knoop of Granthi …

‘Vishnu Granthi knoopt energie tussen Manipura Chakra (Solar plexus) en Anahata Chakra (hart). Deze Granthi is een knoop van individueel ego en kracht. Ons vasthouden aan ego, zelf koesteren en de zoektocht naar persoonlijke kracht kunnen het spirituele succes vertragen. Angst genegeerd te worden of prestige te verliezen, kan onze spirituele groei teisteren. Dit is een knoop van macht en manipulatie, maar het is ook de knoop van accumulatie. Accumulatie van macht, bezittingen en roem binden ons allemaal aan dit niveau van bewustzijn. om dit bewustzijnsniveau te transcenderen, moeten we ‘de liefde voor macht opgeven, voor de kracht van liefde!’ De mate van kwetsbaarheid die we in het leven laten zien – het vermogen om onze façade opzij te zetten en onze eigen status-quo uit te dagen, maakt Vishnu Granthi los. ‘

De yogi’s gaan er van uit dat het pranische lichaam grote invloed heeft op je levensduur. Zo wordt gezegd dat de aanwezigheid van prana een voorwaarde is voor het fysieke lichaam om je ziel te kunnen omvatten. Prana die je meekrijgt met je geboorte en die je opneemt via de ademhaling en voedsel wordt opgeslagen in je nieren, waar zich een reservevoorraad vormt. Als je veel alcohol, drugs, cigareten, weinig slap, veel stres en overmatig sex hebt- levensstijl waarin je meer prana verbruikt dan je opneemt raakt deze voorraad uitgeput en zal je sneller verouderen. Een zwak pranisch lichaam kan zich uiten in een lage bloedsuikerspiegel, bijnier problemen of klachten van vermoeidheid/uitputting.

Als je geboren bent in augustus of op de 8e, 17e of 26e dag van de maand doe je er goed aan je achtste lichaam te versterken. Nummer acht staat voor de beweging en circulatie van energie, kracht. Denk aan het lemniscaat symbool dat oneindigheid representeert. De eindeloze stroom waarbij volheid leegstroomt en weer opgevuld raakt en weer leegstroomt, etc. Deze dynamiek is lastig voor de Mind, die gelooft namelijk dat een van beide kanten (het positieve) beter is dan de andere (het negatieve).  De realiteit is dat we allebei nodig hebben. De energie stroomt van de creatieve pool (yang) naar de eliminerende pool (yin).  In de kruising van de acht komen ze samen en is er eenheid, balans.  Je kunt jezelf trainen om meer in de middenpositie te zijn, minder reactief, zodat je het leven kunt leiden dat je wil. Acht gaat ook over macht, over nee kunnen zeggen tegen de dingen die niet goed voor je zijn, bijvoorbeeld vergiftigende gedachten.  Ook dat is een vorm van eliminatie die nodig is om je mind op te schonen zodat je ziel meer naar buiten kan komen. Als je enige ervaring met Kundalini yoga hebt gehad, weet je hoe belangrijk ademhaling is voor de hele ervaring. Als we de juiste ademhaling leren, beginnen we onze gezondheid en vitaliteit te regenereren en ons zelfgevoel te vernieuwen. Onze adem is verbonden met ons welzijn en al onze talloze mentale toestanden. Een korte, rafelige ademhaling zal het lichaam gespannen maken en een lange diepe ademhaling zal je helpen kalmeren en kalmeren. De prana die bij ons met de adem komt, wordt opgeslagen in verschillende voorraadhuizen in het lichaam. Een van de belangrijkste pranische centra is de 8e wervel (de 1e thoracale wervel), die vitaliteit naar het hart en het diafragma verdeelt via energiekanalen vanaf de 8e wervel. Velen van ons werken tegenwoordig urenlang gebogen over een computer met ons hele lichaam onbeweeglijk. Het is geen verrassing dat onze schouders (8e wervel) gespannen zijn en dat de spieren langs de wervelkolom zijn vergrendeld en bijdragen aan een strak hartcentrum en middenrif. Om dit gebied te bewerken kunnen we bijvoorbeeld de “Praanpathi Namo Namo Meditatie” gebruiken van de Praana, Praanee, Praanayamahandleiding. Deze meditatie werkt op het hart en het middenrif door de borstwervels vrij te geven door de beweging van de schouders. Het is een vrij eenvoudige meditatie, maar die bewegingen zijn krachtig in vergelijking met de onbeweeglijkheid waarmee we elke dag worden geconfronteerd. Je zou dit zelfs in een mum van tijd in een bureaustoel kunnen doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *