fbpx
Kundalini Yoga Turiya

In oktober was ik een van de sprekers op de Global Wellness Summit.  Mijn onderwerp was de rol van yoga en dieet in gewicht beheering. In deze blog wil ik  graag over de misverstanden over de metabolisme schrijven. Zeer interessant hoe deze onderwerp voor miljoenen omzet heeft gezorgd, zonder holistisch benaderd te zijn geweest. Hoe we onder de druk en verwarring zijn gezet.

Onze cultuur heeft een enorm fixatie op het fysieke lichaam in vergelijking met de andere, subtielere, maar net zo reële delen van ons. In feite is de hele wellness industrie van miljoenen euro op veel manieren op deze fixatie gebouwd.

De positieve kant van onze sociaal-compulsieve zelfreferentie – wie we zijn, onze waarde voor de samenleving en tegelijkertijd hoe we over onszelf denken – is dat er uiteindelijk een beweging komt naar gezondere manieren van leven, eten, zelfacceptatie en in de wereld zijn.

Wat mij betreft maakt het echt niet uit hoe je daar komt, zolang je een vaardigheid of oefening tegenkomt waardoor je je beter voelt. Als je jezelf beter voelt, gedraag je jezelf beter als mens, collega, vriend, ouder of minnaar.

De negatieve kant van deze hyperkritische en onder druk staande verwijzing naar de vorm en het gewicht van onze fysieke lichaam is dat we collectief geheugenverlies hebben over de uitgestrektheid van wie we werkelijk zijn, onze capaciteit, schoonheid, kracht en intelligentie. Onze waarde is verbonden met iets externs en daarom ontstonden er  misverstanden, strijd, vergelijking en ongeluk.

Metabolisme is zeker een modewoord geworden in de zee van billboards, side-bar-advertenties, YouTube-commercials, Instagram-feeds en tijdschriften – die allemaal bepaalde normen van fysieke schoonheid uitzenden…. Dit hoef ik niet uit te leggen.

Het is een interessante tijd op het gebied van het fysiek lichaam, we zitten nog steeds vast in het rijk van Hollywood lichaam en seksuele fixatie.

Gelukkig beginnen mensen wakker te worden en verlangen naar zich geaccepteerd, mooi, uniek en gezond te voelen. Er zijn steeds meer signalen, dat mooi zijn is niet geforceerd slank of zonder rimpels te zijn.

We willen allemaal in ons lichaam leven met energie en vitaliteit.

We willen vrij zijn en niet gehinderd door gewicht – emotioneel, fysiek en mentaal – waarvan we weten dat het niet thuishoort. We willen allemaal levendigheid, ongeacht waar we ons bevinden in onze chronologie.

De manier waarop de media op dit verlangen hebben ingespeeld, is door het aan het metabolisme te koppelen. En inderdaad, jouw fysiologische stofwisseling speelt een rol bij de beleving van levendigheid in je lichaam. Er is echter al lang een misverstand over wat metabolisme eigenlijk betekent.

Je metabolisme is hoe je energie in je systeem verwerkt en gebruikt. Dit betekent wel de snelheid waarmee je voedsel (of vet) verbrandt voor energie en hoe u het gebruikt of verspreidt. Maar het verwijst ook naar elke vorm van energie die jouw systeem gebruikt. Energieën zoals pranische energie of stralende lichaamsenergie. Er zijn zelfs nieuwe onderzoeken die aantonen dat de hogere fysieke stofwisselingssnelheden op mysterieuze wijze worden beïnvloed door ons geluk, plezier, ontspanning en positiviteit ten opzichte van onszelf en ons voedsel.

In Kundalini Yoga splitsen we de menselijke belichaming op in 10 lagen. Je fysieke, vlees- en bottenlichaam is eigenlijk slechts 1 / 10e van je totale wezen. Je hebt negen andere lichamen. En deze lichamen werken op energie – wat betekent dat ze ook metabolisme hebben.

De 10 Lichamen metabolische balans

Het is belangrijk om een bredere begrip te hebben van je metabolische balans in 10 lichamen, want hoe je energie op deze lagen gebruikt, heeft een directe invloed op jouw fysieke metabolisme (en welzijn, algehele fitheid en zelfs de snelheid van veroudering)!

Je pranische Lichaam is bijvoorbeeld waar je je “levenskracht” -energie vasthoudt, verwerkt en stroomt. Als je te veel levenskracht gebruikt voor iets dat het niet nodig heeft, of als je het moeilijk vindt om iets emotioneels los te laten, kan dit je energie opeten die naar gezonde processen in je systeem zou gaan. En aan de andere kant van de medaille, je gebruikt niet goed genoeg van je levenskracht voor een project dat het wel nodig heeft – het resultaat is stress.

Stress in het systeem werpt jouw biologisch energieverbruik af. Stress veroorzaakt de aanmaak van adrenaline en cortisol in het lichaam. Adrenaline geeft je een snelle piek om op dat moment met vecht- of vluchtsituaties om te gaan. Cortisol probeert echter je energieniveau op een langere termijn te ondersteunen.

Cortisol verhoogt ook je eetlust, waardoor je in extreme situaties suiker moet verbranden. Het verhoogt ook je vetopslag, zodat je ook olie hebt om te verbranden. Wat geweldig is als je daadwerkelijk te maken hebt met echte, vecht- of vluchtsituaties op een consistente basis. Het lichaam is zo elegant ontworpen.

Maar als je stress wordt veroorzaakt door een slecht beheer van prana, zal meer vet je niet helpen. Alleen meer prana en wat ik pranische intelligentie zou noemen.

Dit is de reden waarom het hebben van een holistische greep op het metabolisme van 10 lichamen zo cruciaal is. Omdat je zou kunnen aankomen terwijl je als een gek traint en niets beweegt!. Dus je denkt: “Oh, ik moet meer trainen.” Maar het gaat niet om het verbranden van calorieën. Het gaat over pranische verbranding. Dus wat je nodig hebt is een pranayam om je pranische output aan te passen en de diepe klierafscheidingen die de metabolische functies in het fysieke lichaam beheersen.

Een ding dat ik leuk vind aan Kundalini yoga is dat het elke keer dat je beoefent op alle 10 lichamen werkt. Elke Kundalini yoga set balanceert, versterkt en verbetert het energieverbruik van alle 10 lagen van het zijn – fysiek, pranisch en anderszins. Daarom is het altijd grappig als mensen Kundalini yoga de ‘ademhalingsyoga’ noemen – beide omdat ik hoop dat elke yoga de ademhalingsyoga is, en als je een van deze snelle en efficiënte oefeningen doet, zul je uit de eerste hand ervaren dat je bezig bent zoveel meer dan alleen ademen.

Dat gezegd hebbende, een ding dat Kundalini-yoga zo speciaal maakt, is dat het bruist van talloze unieke en krachtige pranayams. De kriya (set) voor metabolisch boost bevat een aantal van de meest effectieve ademhalingstechnieken om je klierafscheidingen en metabolische snelheden te resetten.

Het past niet alleen het vermogen van je lichaam aan om energiereserves aan te vullen en afvalhormonen en vetophoping vrij te maken, maar het herstelt ook de klierbalans van je lichaam, het geeft je een kalm gevoel en activeert krachtige, diepe anti-veroudering. Het is snel, krachtig en effectief.

Schoonheid, jeugd, klieren en metabolisme

Het hebben van dit 10-lichaamsperspectief op het metabolisme zal je hele bestaan ​​veranderen en je vermogen om op een geheel nieuwe manier van het leven te genieten en versterken. Je fysieke lichaam (en je fysieke metabolisme) tellen echter ook mee! Je spijsverteringsstofwisseling, zou ik zeggen, heeft het meest tastbare effect op hoe je van je lichaam geniet en je dag beleeft.

Als je een laag metabolisme hebt, voel je je gewoon niet goed, het beïnvloedt je emotionele spectrum. Dit komt deels doordat je niet de energie hebt om de dag te ontmoeten of om je biologische wezen te reguleren op een manier die je schoon, helder en levendig maakt.

Dat gezegd hebbende, als het metabolisme te hoog is, voel je je zenuwachtig. Je kan niet ontspannen. Er is een constant soort nerveuze energie die je misschien niet registreert, maar het maakt het moeilijker om neutraal te zijn.

Daarom moeten we slimmer worden in hoe we onze biologische stofwisseling aanpassen, en gewapend zijn met de vaardigheden om te weten hoe.

Wanneer je Kundalini yoga beoefent, werk je met een systeem dat adaptogeen is. Dat betekent dat de yoga het energieverbruik in je lichaam aanpast zodat je systeem zichzelf van moment tot moment in evenwicht brengt. Als je veel te verbranden hebt, zal Kundalini-yoga je stofwisseling stimuleren en je helpen eventuele stagnatie en opbouw in het lichaam op te ruimen. De yoga zet echter een zelfregulerende energie-intelligentie op.

Wat betekent dat wanneer het tijd is om te ontspannen en te verjongen, je metabolisme zal vertragen tot een passend tempo, zodat je toegang hebt tot de stilste delen van jezelf. Deze helderheid is belangrijk voor een succesvol leven en is de deur naar meditatieve ervaringen – zowel tijdens meditatie als tijdens je drukke dag.

De yoga “tech”, zoals ik het graag noem, achter dit adaptogene energiebeheer is hoe Kundalini yoga werkt op en met de klieren.

Hoe Kundalini yoga met klieren werkt

De klieren zijn de bewaarders van jeugd en schoonheid.

Ze hebben invloed op je emoties, het tempo van veroudering, immuniteit en natuurlijk jouw stofwisseling. Wanneer je je klieren aanpast met behulp van geavanceerde yogatechnieken, activeer je een onmiddellijke en langdurige ervaring jou gezondheid en vitaliteit.

In het metabolische rijk zijn je hypofyse en schildklier het meest betrokken. De schildklier produceert hormonen die worden geactiveerd door de juiste afscheiding van de hypofyse die het cellulaire energieverbruik regelen. Wanneer de schildklier onder actief is, is je metabolisme traag. Je bent moe en je hebt overtollig gewicht dat je alleen maar onderdrukt. Als de schildklier overactief is, zou je te veel energie kunnen verbranden in een onhoudbaar tempo. Dit is wat leidt tot een burn-out.

Schildklierproblemen zijn momenteel een epidemie. En hoewel de westerse medische methode enige vooruitgang heeft geboekt, ben jij of iemand die je kent, daadwerkelijk hersteld van een schildklieraandoening door alleen de westerse geneeskunde te gebruiken? Laten we echt zijn. Je hebt een meer biologisch geavanceerde en energetisch geactiveerde manier nodig om metabole levendigheid te activeren.

Alle drie de onderdelen van de metabolisch boost set passen de communicatie en secretie van de hypofyse / schildklier krachtig aan. Ze doen dit door zich uit te rekken en samen te drukken door de nek en het schildkliergebied, tegelijkertijd de correlatieve klieren in het lichaam aan te passen en je hypofyse te activeren door je ademhaling en oogfocus.

In de medische wetenschap wordt de hypofyse de “meesterklier” genoemd. Het regelt de warmte- en secretiesnelheid van alle andere klieren in het lichaam. Dus de schildklier, bijnieren, pancreas, hypothalamus en eierstokken (of testikels) veranderen allemaal op basis van de afscheidingen van de hypofyse. Dus als je de hypofyse in evenwicht brengt, breng je jezelf in een zeer diepe belichaamde ruimte van welzijn. Dit is de ware kracht die voor je beschikbaar is door een zeer kleine inzet van tijd en energie!

Kundalini Kriya om je metabolisme een boost te geven

Probeer de onderstaande houdingen en oefen elke stap even lang.

De baby pose

Kom zitten in babypositie, armen naast je en handpalmen naar boven. Houd de borst op de dijen, til alleen het hoofd van de grond en begin een vuurademhaling. Til het gezicht op zodat je de schildklier strekt. Ga 1 ½ – 3 minuten door.

Lig op je rug met gesloten kin

Blijf zo mogelijk op de hielen, kom langzaam oprollen en ga op je rug liggen. Open het voorste deel van je lichaam en begin met de vuurademhaling. Houd de kin opgetrokken, achterkant van de nek recht, zodat de schildklier hier door compressie wordt geactiveerd. Ga 1 ½ – 3 minuten door.

Hurken- stoel houding

Kom langzaam uit de houding en kom dan in deze kraaivariatie. Breng je benen wijd uit en hurk dan zodat je dijen evenwijdig aan de grond zijn. Neem je armen in de benen en pak dan de hielen van binnenuit vast. Kom op de puntige tenen. Til de romp zo veel mogelijk op. Steek de tong uit de mond en als een vuuradem door de mond. Adem uit de diepte van de longen, maar maak ook de keel en de schildklier schoon met de ademhaling. Ga door 1 ½ – 3 minuten.

Ontspan 5 min.

Maak deze set een deel van je leven, zodat je nooit problemen zult hebben met je innerlijke organen of je klieren. Klieren zijn de hoeders van je gezondheid.

Doe zo lang als je kunt je best tot 3 minuten voor elke oefening.

Deze hele set zal je geest fris maken. Het neemt angst weg en je ervaart jezelf, je ‘voelt’ jezelf. De geest zal zichzelf genezen. Het lichaam zal zichzelf genezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *