Een ex-partner die je niet uit je hoofd kan zetten, een gewoonte of verslaving waar je niet vanaf komt, of is je leven op dit moment een grote hectische bende en heb je behoefte aan innerlijke rust?
Dan is dit de meditatie voor jou!
Kirtan Kriya of de SA TA NA MA meditatie is een van de eerste meditaties die Yogi Bhajan heeft onderwezen toen hij aankwam in het Westen. Het is een fundamentele meditatie waarover hij zei dat als er maar een meditatie is die je kunt doen, doe dan deze.
Deze meditatie brengt een totale mentale balans in de individuele psyche. Trillen op elke vingertop wisselt de elektrische polariteit af. De wijsvinger en ringvinger zijn elektrisch negatief ten opzichte van de andere vingers. Dit veroorzaakt een evenwicht in de elektromagnetische projectie van de aura. Het beoefenen van deze meditatie is zowel een wetenschap als een kunst. Het is een kunst in de manier waarop het bewustzijn vormt en in de verfijning van sensatie en inzicht die het produceert. Het is een wetenschap in de geteste zekerheid van de resultaten die elke techniek oplevert
Door het beoefenen van deze mantra meditatie creëer je mentale en emotionele balans en zodoende in je leven.
- Doorbreek je gewoonten en verslavingen omdat het direct inwerkt op het gebied van de mind waar deze gewoonten zijn ontstaan.
- Kan je beter focussen en terug komen in je eigen kern.
- Zet je verandering in beweging omdat je reinigt op een diep spiritueel niveau.
- Kan je veel oude rommel loslaten en opruimen.
En het zijn niet alleen yogi’s die er dol op zijn: deze meditatie wordt door de westerse geneeskunde bestudeerd als een behandeling voor allerlei medische en mentale gezondheidsproblemen. Zodra een dergelijke studie, uitgevoerd door de Alzheimer’s Research and Prevention Foundation (ARPF), de volgende voordelen vond voor een consistente praktijk van Kirtan Kriya:
- Verbeterd geheugen
- Verminderde stress
- Verbeterde hersenbloedstroom
- Verhoogde gezonde hersengrootte
- Verbeterde hersenchemie
- Verhoogde Telomerase (delen van genen die ons jong houden)
- Daling van slechte genen
- Verbetering van goede genen
- Verbeterde slaap
- Minder depressie
- Duidelijkheid van het doel
- Geestelijk welzijn
Hoewel dit geweldige voordelen zijn – en genoeg reden om vandaag met de meditatie te beginnen – is het nuttig om enkele van de meer subtiele – nog te bestuderen en volledig begrepen – voordelen te leren. De technologie en traditie van yoga zijn gebaseerd op een diep begrip van de structuur van de psyche en de effecten van specifieke geluiden, bewegingen en houdingen, en heeft een veel dieper en energiek begrip van mensen dan de westerse wetenschap.
Zoals bij veel Kundalini-meditaties, zijn er vier componenten in de Kirtan Kriya-meditatie: de mantra die je zingt, de posities waarin je je handen houdt (mudra), de verschillende volumes waarin je zingt en de visualisatie. We zullen de mechanismen en voordelen van elk hieronder delen.
Deze meditatie werkt! Het enige wat je hoeft te doen is ‘m DOEN! Vertrouw op het proces en de techniek! Probeer het voor 40 dagen en bevrijd jezelf van al je overbodige bagage zodat je helemaal in het NU kunt gaan leven…
Wat betekent de mantra SA TA NA MA
De mantra bestaat uit de meest primaire klanken die ons verbinden met de evolutonaire natuur van het bestaan, dat wil zeggen de continue stroom van verandering en groei.
SA is het begin, oneindigheid, de totaliteit van alles wat ooit bestaan heeft en zal bestaan.
TA is leven, bestaan, en de creativiteit die zich manifesteert vanuit de oneindigheid.
NA is dood, verandering en de transformatie van bewustzijn.
MA is wedergeboorte, regeneratie en wederopstanding die ons in staat stelt om bewust de vreugde van de oneindigheid te ervaren.
Hoe doe je de meditatie
Zit in easy pose (kleermakerszit) met een rechte rug. Breng je focus naar het derde oogpunt, tussen de wenkbrauwen. Terwijl je SA TA NA MA chant breng je steeds de top van je duim samen met een van je vingers. Druk hard genoeg zodat je goed wakker blijft en bewust van de druk die je uitvoert.
SA duim + wijsvinger (kennis, bevrijd je van beperkingen)
TA duim + middelvinger (geduld, wijsheid, onderscheidingsvermogen en puurheid)
NA duim + ringvinger (vitaliteit, levendigheid)
MA duim + pink (heldere communicatie)
Visualiseer of voel iedere klank naar binnen komen door het topje van je hoofd (kruin chakra) en weer naar buiten gaan door je derde oog punt, een L vorm. Dit is een belangrijk element van het reinigingsproces. Als je dit achterwege laat is het vaak zo dat je hoofdpijn krijgt. Tijdens de meditatie kunnen er beelden uit het verleden naar boven komen, of emoties los komen. Dit is allemaal OK! Probeer dit niet te onderdrukken of te vermijden. Je bent je onderbewuste aan het reinigen.
Je kunt de meditatie beoefenen voor 31 of 11 minuten.
Voor de 31 minuten versie chant je de mantra:
5 minuten hardop
5 minuten met een harde fluisterstem
10 minuten in stilte waarna je weer 5 minuten fluistert en vervolgens 5 minuten hard op.
Vervolgens verblijf 1 minuut in stilte en hoor de mantra doorgaan in je hoofd zonder je vingers te bewegen.
Voor de 11 minuten versie chant je de mantra:
2 minuten hardop
2 minuten met een harde fluisterstem
3 minuten in stilte waarna je weer 2 minuten fluistert en vervolgens 2 minuten hard op.
Blijf je vingers en tong goed bewegen!
Einde van de meditatie
Adem diep in en strek je beide armen boven je hoofd. Houd de adem 10 tot 15 seconden vast en schud dan je armen flink los. De rest van je lijf mag ook mee schudden, dit helpt om de energie van de meditatie goed door je hele lijf te verspreiden. Ontspan vervolgens een paar minuten of ga lekker slapen als je de meditatie ’s avonds doet.
Link naar muziek:
Mooie uitleg over de werking van deze meditatie:
Volgende week kun je deze krachtige meditatie tijdens de lessen ervaren.
Wil je mee doen, geef je jezelf op. Vergeet niet, dat de somberheid en collectief depressiviteit neemt toe rondom de kerstperiode… en de winter moet nog komen.
Tijdens de lessen gaan we aan onze mentale welzijn werken, zodat we volop in de kracht de kerst en winter ingaan.
Let op! alle openingen acties lopen tot eind december.
Sat Nam
Siri Ranpreet Kaur