Kundalini Yoga Turiya

Reis door de chakra’s : 1e chakra – Mūlādhāra

Mūlādhāra- wortel chakra

De eerste drie chakra’s, beginnend bij de basis van de wervelkolom, en zijn de chakra’s van materie. Ze zijn meer fysiek van aard. We beginnen met het eerste chakra-  Mūlādhāra

De wortelchakra wordt in het Sanskriet Mūlādhāra genoemd . De Wortelchakra is de eerste van onze energiecentra en vormt de basis en het startpunt voor onze ontwikkeling. De vitale levensenergie van Wortelchakra begint bij de conceptie en gaat verder met levensenergie die de cellen deelt tijdens de embryogenese. De wervelkolom begint zich te ontwikkelen vanaf de onderkant (wortelchakra) naar boven (kruinchakra), en dan beginnen organen zich te ontwikkelen.

De Wortelchakra wordt geassocieerd met de eerste taak die we na de geboorte ondernemen, en dat is om te bepalen “hoor ik hier thuis?” … Op deze aarde en in dit familiesysteem. Het is geen conceptuele vraag gebaseerd op (denk) cognitie. Het is instinctief.

Wortelchakra – Mūlādhāra  is het meest instinctieve van alle chakra’s – het is je overlevingscentrum. De primaire energie om te overleven is een vecht-, vlucht- of bevriezingsreactie en wordt geïnitieerd vanuit Wortelchakra-energie. Dit is je oorspronkelijke, dierlijke aard van overleven.

Dit is de chakra die onze dierlijke aard beheerst en wordt beheerst door het overheersende gevoel van overleving: ruiken en vervolgens proeven. Dit is de zeer primitieve gewaarwording van de wereld waarin een pasgeboren baby zich bezighoudt door zijn mond en reukvermogen, zijn hoofd omdraait, ronddraait en zijn  weg voelt naar het eten. Als aan deze primaire overlevingsbehoefte wordt voldaan, zal het kind na verloop van tijd direct naar het object gaan zonder te zoeken. En het kind vond zijn eerste primitieve bevestiging dat hij in deze wereld thuishoort en dat het voortbestaan ​​zal worden ondersteund.

De eerste fase – vertrouwen versus wantrouwen – is nauw verwant met de ontwikkeling van de wortelchakra. Als je verzorgers je als baby consequent gaven wat je nodig had om te overleven (voedsel, water, liefde, genegenheid en emotionele rust), dan voelde je je veilig in de wereld. Je voelde dat de wereld een plek was waarop je kon vertrouwen om in je basisbehoeften te voorzien. Als je omgeving echter chaotisch was, of de ouders, zorgverleners emotioneel niet beschikbaar waren,  traag of inconsistent waren om jou te geven wat je nodig had, dan heb je nu minder of geen vertrouwen en veiligheid, en je kunt  merken dat je wortelchakra in onbalans is en heeft blokkades. Of je jezelf nu wel of niet veilig voelt, wordt aanzienlijk beïnvloed door hoe veilig je zichzelf als klein kind voelde.

Wortelchakra – Mūlādhāra  is de chakra van stabiliteit, veiligheid en onze basisbehoeften. Het wortelchakra bestaat uit alles wat je tot stabiliteit in je leven leidt. Dit omvat je basisbehoeften zoals voedsel, water, onderdak, veiligheid, maar ook je emotionele behoeften aan onderlinge verbondenheid en onbevreesd zijn. Wanneer aan deze behoeften wordt voldaan, voel je geaard en veilig. Het is de belangrijkste chakra aangezien dit de fundamentele chakra is.

De Wortelchakra wordt geassocieerd met het fysieke lichaam dat de bijnieren, karteldarm, nieren, skelet / botten, spieren en arterieel bloed omvat dat door de linkerkamer van het hart stroomt en zuurstof en voedingsstoffen naar ons lichaamsweefsel transporteert.

De Wortelchakra vormt de verbinding tussen ons energetisch systeem en de fysieke wereld en is onze basis voor onze levensenergie. Het geeft ons de motivatie om te eten, slapen en ons voort te planten. Als het gaat om onze psychologische en spirituele aard, helpt het ons onze persoonlijke integriteit, zelfrespect en het gevoel ergens bij te horen te ontwikkelen.

De energieën van de Wortelchakra helpen ons om ons geaard en verbonden te voelen met deze aarde, waardoor we een plek krijgen waar ons leven ‘wortel kan schieten’ en voor de stroom van energieën om ons voort te stuwen op onze levensreis. Wanneer deze energieën vastzitten, stagneren, onevenwichtig of geblokkeerd zijn, komen onze vitaliteit en levenslust ook in gevaar. Dit kan gebeuren als ons gevoel van verbondenheid met de wereld op de een of andere manier wordt bedreigd of als traumatisch wordt ervaren, waardoor we een diep gevoel van onzekerheid krijgen.

Onevenwichtigheid in levensenergie in de Wortelchakra kan ons rusteloos laten voelen of een gebrek aan energie ervaren, wat kan worden uitgedrukt als angst, zorgen, paniek, depressie, frustratie, wrok, woede / woede of geen interesse in de wereld of in onze eigen overleving. We kunnen ook symptomen ervaren zoals bedreigd worden, chronisch het gevoel hebben dat we er niet bij horen, onzekerheid en een laag zelfbeeld ervaren. Mentale symptomen: slechte focus, ongeorganiseerd, pessimisme, negatief denken over het leven en bekrompen denken.

Wanneer de Wortelchakra echter in evenwicht is en de energie vrij kan stromen, helpt het ons het gevoel van verbondenheid te vergroten, ons veilig te voelen in onze acties en keuzes, en het vermogen te hebben om een groter gevoel van eigenwaarde te behouden. Mentaal : verbeterde concentratie, doorzettingsvermogen, helder denken, vermogen om doelen te stellen, vermogen om prioriteiten te stellen.  Emotioneel : passie, liefde, opwinding, vastberadenheid.

De reis om trauma / psychologische wonden vast te houden in Wortelchakra wordt vergemakkelijkt door dieper werk met psychotherapie (d.w.z. traumapsychotherapie), specifieke yoga asana’s, tai chi,  bewegingsmeditatie die stagnerende geaccumuleerde emotionele energieën verwijdert en innerlijk kind werk.

De energie van Wortelchakra stelt ons in staat om moed, vindingrijkheid en de wil om te leven in moeilijke tijden te gebruiken. Wortelchakra verbindt ons met spirituele energieën van onze voorouders, en onze voorouders uitdagingen en triomfen. Omdat Wortelchakra onze voorouderlijke herinneringen draagt, ervaart eigenlijk iedereen uitdagingen of onevenwichtigheden binnen Wortelchakra.

Oorlog, hongersnood, natuurrampen en alle gebeurtenissen die onze fundamentele overleving bedreigen, worden allemaal geregistreerd in de energieën van de Wortelchakra. Deze herinneringen zijn geprint in het subtiele lichaam (d.w.z. levensenergie) en worden van generatie op generatie doorgegeven, waardoor onbewuste generatiepatronen ontstaan. Het is ons werk om verantwoordelijkheid te nemen voor ons eigen leven en datgene aan het licht te brengen wat onbewust of latent is.

De Karma’s van onze vorige levens en het huidige Karma van het leven, zoals zaden, rusten ook in het energieveld van Wortelchakra. De zaden die werden geplant lagen slapend of latent, maar wanneer aan de voorwaarden is voldaan, zullen de zaden energieën zich manifesteren ,aanwezig worden en ontstaan ​​in vele vormen: mentaal, emotioneel, psychologisch, fysiek en spiritueel.

Van elke gedachte, intentie of handeling die we uitvoeren of hebben uitgevoerd, wordt een zaadje gezaaid in de Wortelchakra en zal vroeg of laat opstijgen naar het licht. In elk leven hebben we ontelbare zaden geplant.

Mūlādhāra , het eerste van de zeven energiecentra,  is ook het dichtste van de zeven chakra’s. De hoofdkleur van dit chakra is rood, wat ook de meest dichte kleur is van alle chakrakleuren. Rood is de langzaamste van alle golflengten binnen het zichtbare spectrum, maar het is de meest stimulerende kleur. Het trekt het netvlies naar voren, zodat al onze energie en aandacht naar buiten gericht is.

Daarom gebruiken we rode kleur voor de stoplichten en stopborden. De kleur van de wortelchakra trekt de aandacht. Het duidt op gevaar voor ons. We handelen onmiddellijk. Rood is de kleur van de levenskracht. Het is de kleur van bloed en de eerste kleur waarmee we in contact komen als we worden geboren. Rood betekent energie en onze verbinding met de aarde en draagt ​​de belofte van overleven in zich.

De Bīja-mantra (zaadmantra) van de Mūlādhāra-chakra is LĀM, het geluid van spiritueel ontwaken. Het laat spanningen los en verwijdert blokkades in dit chakra en activeert zijn energie. En zo begint het proces van het ontwaken van de slapende krachten in ons en het verheffen ervan tot bewustzijn. Mooie en helende ervaringen samen met gelukkige momenten komen voort uit het verleden en geven ons kracht en inspiratie om verder te gaan op onze weg. Maar samen met de prettige ervaringen, kunnen we ook pijnlijke gevoelens doormaken in de Mūlādhāra Chakra. Begraven pijn, onverwerkte emotionele trauma’s en teleurstellingen die diep in ons bewustzijn zijn gegrift, komen naar de oppervlakte zodat ze eindelijk kunnen worden genezen en opgelost.

Teleurstelling is niet per se iets negatiefs. Het betekent een overgang, een stap in onze ontwikkeling, een les. Elke leerstap in ons leven gaat gepaard met de correctie van een vals idee, met “ontgoocheling”. De Mūlādhāra-chakra is vaak tot de nok toe gevuld met pijnlijke ontgoochelingen. Maar als we ons met wijsheid door deze tegenslagen heen werken, worden ze omgezet in waardevolle ervaringen en kansen voor ontwikkeling.

Zolang we leven zullen we met problemen worden geconfronteerd. De onwetenden beschouwen ze alleen als hinderlijk en onheil, maar de wijzen beschouwen ze als waardevolle en nuttige ervaringen. Als we van hen leren en aan onszelf gaan werken, maken we vorderingen in onze spirituele ontwikkeling. Als we dit niet doen, blijven we vastzitten in het lijden en blijven we de pijnlijke lessen herhalen.

Beknopt overzicht

Alle zeven chakra’s zijn belangrijk en met elkaar verbonden. Gewoonlijk zal het balanceren van een chakra verandering in een ander chakra creëren. Het is echter belangrijk om eerst de Wortelchakra in evenwicht te brengen, voordat we naar anderen gaan, anders missen we de stabiliteit en geworteldheid die nodig zijn voor echte transformatie en persoonlijke groei.

We kunnen niet groeien en veranderen tenzij we ons veilig en zeker voelen. Mūlādhāra regelt overleving.

Sanskrietnaam: Mūlādhāra – wortelondersteuning

Mūla = Root, Origin, Essence

Ādhāra = Basis, Foundation

Fysieke locatie: stuitbeen, perineum, eerste drie wervels aan de basis van de wervelkolom

Endocriene klier: bijnierschors / bijnieren (fight-flight)

Organen en regio’s: blaas, dikke darm, skelet, voet, been, tanden, arteriële bloedstroom naar linker hartkamer

Ontwikkelingsfase: baarmoeder tot 12 maanden

Gebalanceerde, stromende energie: wanneer dit chakra open is- energie stroomt, voelen we ons veilig, thuis in de wereld en onbevreesd.

Onevenwichtig: Wortelchakra wordt geblokkeerd door angst en verschillende vormen van trauma. traag, eetstoornis.

Psychologische symptomen van blokkade zijn onder meer: angststoornissen, angst, paniekaanvallen, piekeren, overdenken, depressie, nachtmerries, emotioneel losgekoppeld, losgekoppeld van het lichaam, woede.

Lichamelijke symptomen van blokkering zijn onder meer: lusteloos en fysiek uitgeput, problemen in de dikke darm, met de blaas, met eliminatie of met problemen met de onderrug, linkerarm, been of voeten, ontsteking, krampen. Bij mannen kunnen prostaatproblemen optreden. Eetstoornissen kunnen ook een teken zijn van een onbalans in de wortelchakra.

Wortelchakra regelt onze fysieke energieën: Geeft ons een gevoel van veiligheid en zekerheid bij andere mensen, onszelf en vertrouwen in het leven. Zonder het in evenwicht te brengen, hoe hard we ook proberen, hogere chakra’s kunnen niet worden genezen / gedeblokkeerd / stromen totdat Wortelchakra – Mūlādhāra stroomt.

Element: Aarde (Aarde is onze moeder, ons lichaam is gevormd uit haar elementen. Ze ondersteunt en voedt ons)

Mantra – zaadlettergreep: LAM

Kleur: Rood Onze verschillende mentale toestanden en emoties zijn gerelateerd aan specifieke Chakra-kleurfrequenties. Rood is een dichte frequentie.

Bodhisattva: Rode Tara belichaamt mededogen

Amitaba: magnetiseren van het element rood vuur, de aggregaten van onderscheidingsvermogen, pure waarneming, diepgaand bewustzijn van de shunyata van alle verschijnselen

Vierkant met 4 lotusblaadjes.

Zintuiglijk: primaire geur (reukzin)

Hoe het wortelchakra-Mūlādhāra in evenwicht brengen:

Stenen / edelstenen: granaat, rode jaspis, zwarte toermalijn en bloedsteen, rookkwarts. Je kunt de edelsteen liggend op het gebied van de chakra plaatsen om heet te helpen openen en uitlijnen. Of de edelstenen dragen.

Lichaamsbeweging, yoga

Voeding: rood fruit eten (bieten, tomaten, aardbeien, kersen)

Verbinding maken met de aarde, blootsvoets over het gras lopen, tuinieren, zijn slechts enkele activiteiten om het wortelchakra in evenwicht te brengen.

Helende trillingen – Geluidsbaden met frequentie specifiek voor Wortelchakra. Onze verschillende mentale toestanden en emoties zijn gerelateerd aan specifieke Chakra-geluidsfrequenties. Wanneer ze lang genoeg worden blootgesteld aan een resonerende Chakra geluidsfrequentie, zullen de chakra’s in balans worden gebracht; en als je chakra’s in balans zijn, zijn je geest en emoties dat ook.

Asana (yoga houdingen): Primaire focus op YIN (acceptatie)

  •    Pavanamuktasana – knie tot aan de borst pose
  •    Janu Sirsansana – Ga aan de knie Pose
  •    Padmasana – Lotus buiging
  •    Malasana – squatting pose
  •    Tadasana – mountain pose
  •    Shavasana – corpse pose
  •    Virabhadrasana  – Warrior

Bewegingsmeditatie voor het opheffen van blokkades en balanceren

Hoewel meditatie je verbindt met een hoger spiritueel niveau, dient het ook om je te aarden. Je kunt er misschien niet altijd op vertrouwen dat de wereld je zal geven wat je nodig hebt om te overleven, maar verbinding met je hogere zelf en vertrouwen in een macht die hoger is dan jezelf, zullen je geven wat je nodig hebt om je veilig te voelen.

Etherische oliën: * sandelhout, rozenhout, rozemarijn, zwarte peper, ceder, kruidnagel, gember, wierook, mirre, patchouli

1e Wortelchakra – Mūlādhāra Affirmaties:

ik voel me gecentreerd

Ik ben thuis

Ik ben verbonden met mijn lichaam

Mijn lichaam is mijn thuis

Ik voel me veilig en zeker

Ik sta voor mijn waarden, waarheid en gerechtigheid

Ik heb wat ik nodig heb

Ik ben vriendelijk en medelevend

ik ben dankbaar voor uitdagingen omdat ze me sterker maken

ik ben onbevreesd

ik vertrouw mezelf

ik hou van mezelf

ik vertrouw de ware bron die de universele goddelijke moeder is die voorziet in mijn basisbehoeften

ik voed mezelf met gezond voedsel, schoon water, schone lucht , lichaamsbeweging, ontspanning en verbinding met de natuur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
1
Scan de code
Hoi, kan ik je ergens mee helpen?