Kundalini Yoga Turiya

Breathwalk – Een revitaliserende vorm van meditatie tijdens het lopen

We weten dat adem- en meditatiepraktijken het welzijn van lichaam, geest en ziel ondersteunen. Een korte pauze in een vredige omgeving bevordert ontspanning en helpt het innerlijke evenwicht te herstellen. Het is echter soms moeilijk om onszelf deze kleine pauze in het hectische dagelijkse leven toe te staan.

Om nog steeds van het gunstige effect van je ademhaling te genieten, is hier een praktische suggestie: combineer ademhaling met een andere activiteit die net zo natuurlijk is – wandelen! Zodra je beide activiteiten op een bewuste en synchrone manier begint te doen, heeft dit een positief effect op uw gezondheid.

De techniek van het coördineren van ademhaling en wandelen, ook wel Breathwalk genoemd , vindt zijn oorsprong in Kundalini Yoga en werd door Yogi Bhajan naar de VS gebracht. Breathwalk wordt ideaal beoefend in de frisse lucht en is ook zeer geschikt voor degenen die nog geen ervaring hebben met yoga.

Een Breathwalk-programma bestaat uit de volgende 5 fasen :

Ontwaken: lichaam, geest en ziel worden gewekt en gevitaliseerd met ademhalen en strekken.

Uitlijnen: Bij de eerste loopoefeningen wordt aandacht besteed aan de bewegingen van het lichaam.

Vitaliseren: Nu worden het lopen en ademen harmonieus op elkaar afgestemd. De Breathwalk begint.

Balans: de wandeling wordt langzamer. In de volgende rekoefeningen is concentratie gericht op alle zintuigen.

Integreren: tijdens de Inner Walk, wat kan worden gedaan tijdens langzaam wandelen of tijdens het staan, kunnen de resultaten van de oefeningen worden geïntegreerd in ons lichaamssysteem.

Er zijn verschillende ademhalingspatronen – elk heeft een speciaal effect op onze gezondheid. Hier zijn de twee basis ademhalingspatronen:

The Eagle : Inademen en uitademen in 4 delen (4: 4)

Loop met gelijke stappen en adem in door je neus voor de lengte van 4 stappen. Adem vervolgens nog 4 stappen uit door je neus. Er moet een korte pauze tussen de ademhalingen zijn. Volg dit ademhalingspatroon gedurende 3 minuten en loop dan 5 minuten normaal verder. Herhaal dit verschillende keren. Deze oefening geeft je energie en duidelijkheid. Je kunt de oergeluiden van SA TA NA MA verbinden met het ritme van het lopen door een lettergreep in je gedachten te zeggen voor elk ademsegment en elke stap.

The Dove: Inademen en uitademen in 8 delen (8: 8)

Coördineer je ademhaling en stappen met elkaar. Adem daarbij 8 keer in via je neus en adem 8 keer in via je neus. Het ademhalingspatroon van de Duif is gebaseerd op de Adelaar maar vereist een beetje meer concentratie en wordt over het algemeen gedaan met langzamere stappen. Ook hier kunt u de oerklanken van SA TA NA MA opnieuw combineren met het loopritme. Doe dit ademhalingspatroon ook gedurende 3 minuten en loop dan 5 minuten normaal verder. Herhaal deze oefening ook meerdere keren achter elkaar. Het geeft je energie en duidelijkheid.

Mudra en Mantra:

Inhaleer in 4 “stappen”, de handbewegingen (mudra) en met de mantra

Sa- duim tikt op de wijsvinger van de duim

Ta-duim tikt op de middelvinger van de middelvinger.

Na- duim tikt de ringvinger van de duimkrans

Ma- duim tikt met de kleine vinger van de duim

Met dezelfde beat als je voeten bewegen.

Adem uit in 4 delen, met de mantra

Sa Ta Ta Na Ma.

Ga verder op je tempo en oefen voor een korte tijd (2-3 minuten), ga dan normaal ademhalen, voelen  en herhaal de mudra en mantra in combinatie met het lopen weer.

Onthoud: Je armen zijn los, je geest is bij Sa, Ta, Na. Ma. Blijf in het hier en nu!

Andere ademhaling technieken:

4/4 Deze oefening geeft je energie en duidelijkheid

8/8 Energie, uithoudingsvermogen en stabiliteit

8/4 Motivatie, focus, zelfvertrouwen, hartversterking, verjonging

4/8 Detox . Een adem van geduld en loslaten 8/8 Goede spijsvertering, tegen stress.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
1
Scan de code
Hoi, kan ik je ergens mee helpen?