Kundalini Yoga Turiya

Subtiele anatomie van de hersenen

Fysieke anatomie en subtiele anatomie zijn slechts verschillende hoeken van het menselijk lichaam. Ze werken op ingewikkelde manieren samen om jouw ervaring van dit mensenleven te creëren. Er is geen enkele cel, orgaan of energiecentrum in het lichaam waar je naar zou kunnen wijzen en zeggen: “Daar! Die plek is waar ik ben.” Bestaan is een veel gecompliceerder netwerk van fysieke componenten, lege ruimte, bewustzijn en ziel.

Het fysieke lichaam zonder de animatie van de ziel is een lege schaal. Het begrijpen van de fysieke en subtiele structuren en hoe ze samenwerken, helpt je om yoga en meditatie te beoefenen.

Wanneer we een yoga-perspectief toepassen op anatomie en fysiologie, kan het uitgebreide ontwerp van ons lichaam worden gezien als meer dan alleen een composiet van chemicaliën, structuren en processen. We beginnen het fysieke lichaam te begrijpen als een voertuig om het leven te ervaren.

Onze gewoonten veranderen

Eerst creëer je je gewoontes, vaak al vroeg in je leven vastgelegd, en dan creëren de gewoonten jou. Een breed scala aan gedraag en patronen, van favoriete voedingsmiddelen tot verslaving aan alcohol of suiker, of hoe introvert of extravert je bent rond vreemden, ze kunnen allemaal worden herleid tot de gewoonten die al vroeg in het leven zijn vastgelegd.

Gewoontes worden vaak gecreëerd om een bepaalde functie te vervullen wanneer we kinderen zijn, maar zijn niet langer nuttig als volwassenen. Omdat gewoonten worden gereguleerd door het endocriene systeem, kunnen ze worden beïnvloed door oogfocus, gezang en ademwerk. Als we klaar zijn voor een nieuwe manier van zijn, moeten we eerst de onbehulpzame vaste gewoonten van kinds af aan verschuiven. Die verschuiving moet beginnen met een aanpassing van de hypothalamus, die op zijn beurt diepe, vastgebonden patronen in zowel het zenuwstelsel als het klierstelsel kan verschuiven.

Meditatie werkt op een manier waardoor de hersenen en klieren kunnen ontspannen en opladen. Herhaling en ritme zijn de rustgevende balsems die de klieren herstellen, wat zorgt voor een verandering op kernniveau in het lichaam en bewustzijn. In de loop van de tijd kan de toegepaste meditatiediscipline de in de fysieke en subtiele anatomie ingebedde trauma’s ontrafelen om een hernieuwd gevoel van gezondheid, uitstraling en balans mogelijk te maken.

Derde oog en kruinchakra

Het derde oog bevindt zich tussen en net boven de wenkbrauwen. Het bevat de capaciteit voor intuïtie en inzicht. Wanneer het derde oog opent, wordt het ongeziene gezien en wordt een grotere mentale capaciteit onthuld. De kruinchakra bevindt zich helemaal bovenaan het hoofd. Het is de zetel van de ziel en belichaamt het vermogen om authentiek, gelukzalig te zijn en met verhoogd bewustzijn te leven. Het is de goede plek die wordt geactiveerd als de Kundalini-energie stijgt.

Beide energiecentra zijn nauw verbonden met de klieren, vooral de klieren diep in de hersenen. Vaak zijn de ogen bij meditatie gericht op het derde oog of de kruin van het hoofd, die deze centra energetisch oplaadt. Het creëert ook een druk, via de oogzenuw, die de hypofyse-, pijnappelklier- en hypothalamusklieren stimuleert.

Het samenspel van de hypofyse, hypothalamus, pijnappelklier en de ventrikels van de hersenen dragen bij aan het gevoel van verdieping van de intuïtie die gepaard gaat met een regelmatige spirituele oefening en de opening van het derde oog. Het uitgebreide functioneren van deze klieren draagt ook bij aan de koninklijke acceptatie van het zelf en de natuurlijke staat van gelukzaligheid die een rol speelt bij een uitgebalanceerde kruinchakra.

De klieren werken in een ritmische energetische frequentie. De trilling (door het bovenste gehemelte) van chanten en de druk van de oogfocus tijdens meditatie beïnvloeden de klieren om te veranderen, genezen en uit te breiden. Deze ervaringen kunnen leiden tot een nieuw niveau van gevoeligheid voor omgevingen, energieën en persoonlijkheden.

Hemisferen van de hersenen:

De twee hersenhelften hebben verschillende mogelijkheden en sterke punten.

Rechter hersenhelft: verwerkt gevoelens en emoties; ziet het grote plaatje

Linker hersenhelft: verwerkt feiten, taal en details; ziet de logistiek.

De meeste mensen hebben de neiging om meer rechts of meer links te zijn. Voor een optimale werking moeten beide hersenhelften echter min of meer even goed werken en gemakkelijk heen en weer communiceren. Wanneer het patroon van dominantie van de linker- of rechterhersenhelft wordt geïdentificeerd, kunnen yoga en meditatie worden gebruikt om de balans tussen de hemisferen te cultiveren. Het is belangrijk dat beide hersenhelften sterk, gezond, gebalanceerd en met elkaar communiceren.

Derde ventrikel

Het derde ventrikel is een met vloeistof gevulde ruimte diep in het centrum van de hersenen die hersenvocht bevat en staat bekend als de ‘grot van Brahma’. Vanuit een mystiek perspectief fungeert het als een verbindingspunt tussen het rationele bovenste delen van de hersenen en de diepere op overleving gebaseerde functies van de lagere hersenen. De derde ventrikel is de ruimte die de werking van de pijnappelklier en de hypofyse en de thalamus verbindt. Het is mogelijk dat deze structuren op subtiele manieren samenwerken om de nectar te creëren van een spirituele praktijk. Het derde ventrikel is, net als het midden van een bloem, een ruimte voor vele unieke elementen om samen te komen en zoetheid te creëren.

Diepe meditatie stimuleert verandering op dit gebied. Tijdens meditatie ontstaan in deze vestibule van ojas en hersenvocht parels van wijsheid. Fysieke en subtiele anatomie komen samen in deze ruimte terwijl de klieren de biochemische ervaring creëren die correleert met de subtiele ervaring van meditatie. Het is die mooie plek wanneer de inspanningen van de toegewijde yogi resulteren in een pure klierafscheiding. Deze Aha! momenten van gelukzaligheid gebeuren te midden van het onderbewuste geruis van de geest. Het hele zenuwstelsel wordt gekalmeerd en verjongd terwijl het nieuw versterkte hersenvocht circuleert en de zenuwen baadt.

Onze gevoelens van diepe gelukzaligheid, vrede en eenheid die zich gedurende vele jaren van beoefening ontwikkelen, vinden hun oorsprong in dit portaal naar universele kennis, het derde ventrikel. Het is de basis van de verbinding tussen lichaam en geest. Deze grot in de hersenen is de gemeenschappelijke ruimte die de transformatie van bewustzijn mogelijk maakt.

1000 gedachten

Yogi Bhajan zei dat je 1000 gedachten per oogwenk hebt. Slechts een klein percentage van die gedachten registreert zich op een bewust niveau. De andere gedachten moeten ergens heen. Ze voeden zich met het onderbewuste en het onderbewuste. Bij het beoefenen van yoga en meditatie kun je beginnen met het identificeren van die diepe, onbewuste gedachten die je onbewuste gewoonten en zijnspatronen creëren. Zodra ze bewust zijn geworden, kun je die gedachten gaan verwerken en helen om betere keuzes te maken.

De vagus zenuw

De nervus vagus is een van de twaalf hersenzenuwen en is de enige hersenzenuw die de schedel verlaat. Het heeft de meest uiteenlopende invloed van elke zenuw in het lichaam. De nervus vagus beïnvloed meerdere organen en cruciale levenssystemen, zoals het hart, de longen en het spijsverteringskanaal. Het maakt deel uit van het parasympatische zenuwstelsel, dat de hartslag vertraagt, de bloeddruk regelt en de ademhaling reguleert.

Onderzoek naar de nervus vagus heeft uitgewezen dat het ook betrokken is bij onze gevoelens van mededogen, empathie en goedheid. Deelnemers aan het onderzoek met een hogere vagale zenuwactiviteit spraken hogere gevoelens van altruïsme, liefde en geluk uit. Dit komt door de invloed van de nervus vagus op communicatie, hartslag en het vermogen om de afgifte van oxytocine te veroorzaken, een hormoon dat verantwoordelijk is voor gevoelens van binding en verbinding. Onderzoek bij kinderen toont meer samenwerking en behulpzaamheid wanneer de nervus vagus actiever is.

Deze unieke zenuw is de sleutel tot het vermogen aanwezig, bewust en meelevend te zijn. Het is ook een van de zenuwen die het meest worden beïnvloed door yoga en meditatie. Kundalini Yoga activeert de nervus vagus met chanten, zingen, fluiten, nekvergrendeling trekken, oogfocus (drishti) en het oefenen van houdingen zoals schouderstand, ploeghouding en cobrahouding.

Vagus Zenuwoefening

Probeer dit de volgende keer wanneer je jezelf op de een of andere manier rechtmatig of uit vorm gebogen voelt. Stel je voor dat er een gouden ketting is die je kin verbindt met de kleine holte in het midden van de basis van je nek en verkort de ketting door de kin naar beneden te trekken in een overdreven Neck Lock. Haal een paar keer diep adem of probeer 11 minuten per dag in deze houding te zitten en kijk wat er verandert in je houding. Deze houding zou de nervus vagus activeren en gevoelens van mededogen, altruïsme en perspectief activeren.

Het fysieke en subtiele ontwerp en de structuur van het menselijk lichaam zijn gevuld met berichten, geschenken en lessen die een vergroot bewustzijn tot leven kunnen brengen. Wanneer we naar het lichaam kijken om die berichten te vinden, worden alle soorten metaforen, herinneringen en garanties dat dit menselijk leven betekenis heeft onthuld. Kies ervoor om goed naar het lichaam te kijken; luister naar de boodschappen want ze zullen je dichter bij je spirituele pad brengen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
1
Scan de code
Hoi, kan ik je ergens mee helpen?