Kundalini Yoga Turiya

Alles wat je nodig hebt: ADEM-beheer van je emotionele energie

Angstig? Depressief? Weinig energie? Kan niet kalmeren? Voel je je niet zo goed?

Misschien moet je gewoon  even ademen.

Immers, een van de meest krachtige ervaringen in de beoefening van Kundalini Yoga komt uit je allereerste les wanneer je begint te bewegen met de adem – links-rechts, omhoog-omlaag en vervolgens je houdingen synchroniseert met Breath of Fire.

Het is wat Kundalini Yoga tot een Pran Yoga maakt, of een yoga van de adem.

En er zijn tientallen ademhalingsoefeningen en ademmeditaties in Kundalini Yoga die op grote schaal worden gebruikt in veel therapeutische toepassingen.

Er is letterlijk een ademhaling voor elke aandoening of ziekte die men zich kan voorstellen.

Toch is er één Kundalini-ademhalingsoefening die zo ongeveer alles doet, goed voor iedereen, en je leven voor altijd kan veranderen als je er een dagelijkse oefening van maakt.

En het kan in 7 minuten worden gedaan.

De serie maakt gebruik van vijf fundamentele pranayams, of ademhalingspatronen, gebaseerd op de principes van Swara Yoga, wat de wetenschap is van het gebruik van verschillende pranische ritmes om lichaam en geest te beïnvloeden door te werken met de ademstroom door de linker en rechter neusgaten.

De vijf ademhalingstechnieken worden in deze volgorde en voor de aangegeven tijden uitgevoerd:

De Basic Breath-serie

Chandra Anga (Moon Path Breath)

Chandra Anga, beter bekend als de maan of de maanademhaling, werkt voornamelijk samen met de Ida Nadi om koelte, ontspanning en rust te bewerkstelligen. De ademhaling werkt krachtig op de rechterhersenhelft van de hersenen en is nuttig geweest voor toegang tot mentale patronen en onbewuste gewoonten. Dit activeert voornamelijk het parasympatische zenuwstelsel en manas shakti, de mentale of maan energie.

Ademtechniek: De ademhaling wordt geregeld door inademen en uitademen door het linker neusgat terwijl het rechter neusgat met de duim of vinger wordt geblokkeerd. De ademhaling is continu, even lang en gemakkelijk in- en uitademen, zonder vasthouden.

Dit is een kalmerende, verkoelende en ontspannende ademhaling.

Dit gebeurt gedurende 1 tot 3 minuten.

Surya Anga (Sun Path Breath)

Surya Anga, ook bekend als de ademhaling van de zon of de zon, werkt voornamelijk met Pingala Nadi om focus, bewustzijn en energie te bewerkstelligen. De adem werkt krachtig op de linkerhersenhelft van de hersenen en is nuttig geweest bij het uitdrukken van mentale creativiteit en het verbinden met de externe wereld. Dit activeert voornamelijk het sympathische zenuwstelsel en prana shakti, de vitale of zonne-energie. In de Hatha Yoga Pradipika (2:63) wordt gezegd dat “wanneer het lichaam moe is, inhaleer door het rechter neusgat.”

Ademtechniek: De ademhaling wordt geregeld door inademen en uitademen door het rechter neusgat terwijl het linker neusgat wordt geblokkeerd met de duim of vinger. De ademhaling is continu, even lang en gemakkelijk in- en uitademen, zonder vasthouden.

Dit is een activerende, verwarmende en verheffende ademhaling.

Dit gebeurt gedurende 1 tot 3 minuten.

Chandra Bhedana (Moon Piercing Breath)

Chandra Bhedana, beter bekend als de Moon Piercing-adem, werkt samen met Ida Nadi om ontspanning en alertheid te bewerkstelligen. De ademhaling werkt op de rechter hersenhelft en het parasympatische zenuwstelsel.

Ademtechniek: De ademhaling wordt geregeld door in te ademen door het linker neusgat en uit te ademen door het rechter neusgat, waarbij afwisselend het neusgat wordt geblokkeerd dat niet met een vinger wordt gebruikt. De ademhaling is continu, even lang en gemakkelijk in- en uitademen, zonder vasthouden.

Dit is een kalmerende, verkoelende en ontspannende ademhaling.

Dit gebeurt gedurende 1 tot 3 minuten.

Surya Bhedana (Sun Piercing Breath)

Surya Bhedana, beter bekend als de Sun Piercing-adem, werkt samen met Pingala Nadi om de warmte te verhogen en de projectie te versterken. De ademhaling werkt op de linker hersenhelft en het sympathische zenuwstelsel. In de Hatha Yoga Pradipika (2:50) wordt gezegd dat het beoefenen van deze pranayama de hersenen zuivert en de onevenwichtigheden in de vata (wind) dosha vernietigt.

Ademtechniek: De ademhaling wordt geregeld door in te ademen door het rechter neusgat en uit te ademen door het linker neusgat, waarbij afwisselend het neusgat wordt geblokkeerd dat niet met een vinger wordt gebruikt. De ademhaling is continu, even lang en gemakkelijk in- en uitademen, zonder vasthouden.

Dit is een activerende, verwarmende en verheffende ademhaling.

Dit gebeurt gedurende 1 tot 3 minuten.

Breath of Fire (Agni Pran)

Breath of Fire is vitaliserend en balancerend, stimuleert zowel ontgifting als alertheid, en focust de geest terwijl het lichaam zuurstof krijgt. De voordelen van deze ademhaling zijn talrijk en omdat het het energiecentrum bij de zonnevlecht (het derde chakra) activeert, dat in de yogafysiologie wordt geassocieerd met het vuurelement. Het verbrandt de onzuiverheden in het lichaam en zuivert het zenuwstelsel. De adem is aangenaam energiek.

Breath of Fire helpt bij het ontgiften van de longen, slijmvliezen, bloedvaten en andere cellen. Het vergroot de longcapaciteit en verhoogt het fysieke uithoudingsvermogen. Het balanceert sympathische en parasympatische zenuwstelsels en versterkt de zenuwen. Het zet uit en activeert het elektromagnetische veld van het lichaam. Het concentreert de geest, verheft de stemming en verlicht depressie. Het vermindert verslavende impulsen voor voedsel, medicijnen en roken. Het verhoogt het immuunsysteem en stimuleert klierafscheidingen. Het creëert een harmonische resonantie tussen alle systemen van het lichaam en synchroniseert zijn bioritmen. Het zuivert en oxygeneert de bloedbaan binnen drie minuten na het oefenen.

Ademtechniek: De adem onderscheidt zich door een snelle en gelijke actieve inademing en actieve uitademing door de neus alsof hij licht hijgend met de mond dicht. Er is een gelijke intensiteit en lengte van het inademen en uitademen, met een snelheid van 1 tot 3 ademhalingen per seconde. Het hart wordt opgeheven en de zonnevlecht danst licht met de adem, maar de beweging is niet krachtig of samentrekkend. De ademhaling is ritmisch (gelijke lengte tussen inademen en uitademen) en snel (1 tot 3 ademhalingen per seconde), zodat een continue lichte hijgende ademhaling door de neus wordt bereikt zonder inspanning. Hoewel de vuurademhaling uit 60 tot 180 inhalaties en uitademingen per minuut kan bestaan, is het fysiologisch één continue ademhaling. De longen worden nooit volledig geleegd of gevuld tijdens de ademhaling. In plaats daarvan,

Het wordt 3 tot 7 minuten gedaan.

Samengevat:

Als je deze vijfdelige reeks voor de minimale tijd doet, duurt dit slechts 7 minuten. Voor een diepe en langdurige ervaring, probeer de voorgestelde maximale tijden die ongeveer 19-20 minuten duren.

Deze reeks brengt het lichaam, de hersenen en emoties krachtig in evenwicht. Merk op hoe het wisselt tussen kalmerende (linker neusgat) en stimulerende (rechter neusgat) adempatronen, eindigend met het evenwicht ademende vuur door beide neusgaten.

Dit is een uitstekende oefening om ’s ochtends of vóór je yoga-oefening te doen. Je zult je de hele dag kalm, ontspannen, energiek en gecentreerd voelen.

De Basic Breath-serie is echt een juweel van Kundalini Yoga met diepgaande effecten die met iedereen kunnen worden gedeeld!

1 gedachte over “Alles wat je nodig hebt: ADEM-beheer van je emotionele energie”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
1
Scan de code
Hoi, kan ik je ergens mee helpen?