Kundalini Yoga Turiya

Geef jouw nier-energie wat extra aandacht

Wat is (de functie van) nier-energie?

Samen met de lever-energie en de verterings-energie vormt de nier-energie (ook wel reserve-energie genoemd) het fundament voor je gezondheid. In de Chinese geneeskunde wordt de reserve-energie de ‘nier qi ‘ genoemd. De reserve-energie kan gezien worden als een soort ‘accu’ voor je lever. Beschikt de lever op een bepaald moment over onvoldoende energie en voedingsstoffen dan maakt hij gebruik van de voorraden van de reserve-energie. Deze reserve-energie is opgebouwd uit:

  • Wat je genetisch meekrijgt van je ouders
  • Wat je aan energie uit je voeding opneemt en vastlegt;
  • In hoeverre je oplaadt door rust/ontspanning, slapen en door meditatie

De (bij)nieren spelen een belangrijke rol bij het beschikbaar houden van de reserve-energie. Zo maken de bijnieren stresshormonen aan die er voor zorgen dat onder andere glucose wordt vrijgemaakt. Daarmee kan het lichaam stresssituaties aanpakken.

De reserve-energie is niet oneindig en wordt na verbruik maar heel langzaam opgebouwd. Geen wonder dat het vaak jaren kost om situaties zoals zware operaties en chronische emotionele stress te boven te komen. Raakt deze accu leeg, dan geeft dit de nodige klachten. Daarom is bij bijna alle chronische ziekten de reserve-energie uitgeput. 

De nier-energie kun je een handje helpen met yin yoga houdingen die uitwerking hebben op de nier-meridiaan.

De niermeridiaan is actief van 17 tot 19 uur.

Rond deze tijd zijn veel mensen psychisch uitgeput. Je bereidt je voor op de avond en sluit de dag af. Het is heerlijk om even naar muziek te luisteren die je in de juiste stemming brengt.

De nier-meridiaan hoort samen met de blaasmeridiaan bij het element water. Twede chakra.

Waar loopt de nier-meridiaan?

Deze begint onder de voet (aan beide zijden van het lichaam hetzelfde), loopt dan omhoog aan de binnenkant van de enkel via binnenkant van het onderbeen, naar de knie, bovenbeen, duikt dan in de lies naar de geslachtsorganen, loopt dan omhoog langs de navel, over de borst naar het sleutelbeen, waar hij de diepte in duikt naar de keel en dan naar de oren gaat.

De nieren maken deel uit van het urogenitale systeem dat bestaat uit de blaas, baarmoeder, urethra, eierstokken, prostaat en testikels. De nieren werken als een filter door gifstoffen en overtollig water uit het lichaam te verwijderen, dat op zijn beurt urine produceert. Over het algemeen brengen de nieren het water in het lichaam in evenwicht, stimuleren de productie van rode bloedcellen en reguleren de bloeddruk. Elke persoon heeft twee nieren en ze zitten in de onderrug net boven de taillelijn. De rechter nier hangt iets lager dan de linker vanwege de lever. De bijnieren zitten boven elke nier.

Ernstige lichamelijke problemen met de nieren kunnen zich manifesteren als nierstenen, nier-infectie, nierziekte, urineweginfectie, enz. Als u vermoedt dat u een van deze problemen heeft, neem dan onmiddellijk contact op met een arts!

In de Chinese geneeskunde is de belangrijkste functie van de nieren het produceren en opslaan van “Jing” of “Ojos” zoals Yogi Bhajan het noemde. Ojos is de essentie van het leven en men gelooft dat zodra de productie van Ojos afneemt, men ouder wordt. Stress, overmatig gebruik van seks en drugs kunnen allemaal leiden tot afnemende productie van Ojo.

Vanuit een yoga- perspectief hebben de nieren te maken met het tweede chakra, dat gaat over verbinding met anderen en emotie. Het element geassocieerd met de nieren is water.

Op emotioneel niveau hebben de nieren te maken met problemen rond je oorspronkelijke zelf en de wortels van je zelf. De emotionele problemen rond de nieren kunnen zijn: angst, traumatische herinneringen rond angst, fobieën, seksualiteit, existentialisme en besluiteloosheid. In het bijzonder heeft de rechter nier te maken met angst bij kinderen en de linker nier heeft te maken met problemen rond het onvermogen om het leven te accepteren waarmee je bent geboren. Het is belangrijk wanneer je een yoga set of meditatie voor de nieren nadert , dat je werkt aan het verbinden met de onderliggende emotionele problemen.

Drink de hele dag door voldoende water voor een optimale nier gezondheid! Andere geweldige voedingsmiddelen voor de nieren zijn watermeloen, komkommer sap en selderie sap.

Opkikker voor de nier-energie

Als je dit weet kun je je ook voorstellen waarom onderstaande yin yogahoudingen invloed hebben op de nier-energie in je lichaam.

Dragonfly-pose

Deze houding voer je zittend uit met de benen zo ver mogelijk gespreid uit elkaar. Je kunt eventueel op een meditatiekussentje komen zitten of een dubbelgevouwen dekentje als het wat lastiger voor je is om het bekken voorover te kantelen. Als je kortere hamstrings hebt (achterkant bovenbenen) dan kun je de benen wat gebogen houden zonder de rek aan de achterkant van de benen te verliezen. Breng dan je bovenlichaam in een vooroverbuiging waarbij je je hoofd, schouders en armen helemaal ontspannen mag laten hangen. Je voelt de rek aan de achterkant en binnenkant van de benen en achterkant bovenlichaam. In deze houding ligt de nadruk op het deel van de nier-meridiaan die aan de binnenkant van de beide benen loopt. Adem naar je buik en laat spanning los, waar je die nog opmerkt. Na 5 minuten langzaam weer uit de houding komen en een paar minuten navoelen liggend op je rug.

Angelwings met benen in butterfly

Voor deze houding kun je je handen op elkaar op de rug leggen, of als dat niet lukt de onderarmen vastpakken. Je komt dan op je rug liggen over de armen heen en plaatst de voetzolen tegen elkaar aan. Deze breng je zo dicht mogelijk naar je toe. De knieën laat je dan naar buiten vallen. Hierdoor wordt de binnenkant van de benen op rek gebracht, maar ook op een wat mildere manier de voorkant van het bovenlichaam. Ook daar loopt de nier-meridiaan langs. Blijf 5 minuten in deze houding en breng dan langzaam de knieën weer naar elkaar toe en rol je bovenlichaam wat opzij om je armen weer onder je vandaan te halen en liggend op je rug de houding na te voelen

Als alternatief voor de angelwings zou je ook een meditatiekussentje onder je bovenrug kunnen plaatsen zodat je borst gelift wordt. Je zorgt ervoor dat je hoofd óf met de kruin of achterhoofd op de grond ligt, óf je laat je achterhoofd net van het kussentje afkantelen bij de schedelrand. Je hoofd niet in het luchtledige laten hangen, dat kan te belastend zijn voor de nek. Wel de voetzolen tegen elkaar aan plaatsen en knieën naar buiten laten vallen.

Beide houdingen kun je dagelijks 5 minuten innemen en voel wat dit voor je doet.

Enjoy!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
1
Scan de code
Hoi, kan ik je ergens mee helpen?