Kundalini Yoga Turiya

Beter leven en gezondheid door hartcoherentie

Heb je ooit het gevoel dat je hoofd en je hart niet op dezelfde pagina staan? Je gedachten vertellen je het ene, maar je gevoelens vertellen je iets anders. Aan de andere kant weet je waarschijnlijk ook hoe het voelt om volledig in je hart tot rust te komen: in een staat van ‘flow’ of ‘harmonie’.

Deze spanning tussen het hart en de hersenen is een heel reëel – en significant – aspect van wie we zijn. De wetenschap bevestigt nu dat de hersenen en het hart elk een soort “intelligentie” hebben, en dat we deze staat van harmonie daadwerkelijk kunnen creëren met een beetje oefening. Dit is heel handig en zeer belangrijk, vooral nu in de watermantijdperk.

Deze harmonie wordt coherentie genoemd. Wanneer je gedachten, emoties en bedoelingen verenigd zijn, zou je een enorme eenheid en vrede ervaren met jezelf en een diepere verbinding met de mensen om je heen.  Je intuïtie zou ook aanzienlijk verbeteren. Onderzoek toont aan dat wanneer we overschakelen naar een coherente toestand, het hart en de hersenen synergetisch werken, als twee systemen die in elkaar passen.

Wat is coherentie?

Samenhang is wanneer je hersenen (gedachten en beslissingen) hand in hand werken met je hart (emoties) en lichaam (acties die je onderneemt). Het is een staat van eenheid tussen uw geest, lichaam en ziel.

Hart: emoties

Wist je dat je hart functioneert als een tweede brein? Ons hart bevat neurieten – vergelijkbaar met neuronen in de hersenen – die cognitieve functies uitvoeren en communiceren met andere delen van het zenuwstelsel. Ons hart produceert ook een elektromagnetisch veld dat tussen een meter en een meter rond ons lichaam reikt en invloed heeft op de mensen om ons heen (wat we “de vibe” noemen).

Onderzoek toont aan dat verschillende emotionele toestanden verschillende hartpatronen produceren, die ons elektromagnetische veld beïnvloeden. Deze patronen hebben verschillende effecten op cognitieve en emotionele functies. Tijdens stress en negatieve emoties, wanneer het hartritmepatroon grillig en verstoord is, remt het overeenkomstige patroon van neurale signalen die van het hart naar de hersenen gaan, hogere cognitieve functies. Dit beperkt ons vermogen om helder te denken, te onthouden, te leren, te redeneren en effectieve beslissingen te nemen. Het meer geordende en stabiele patroon van de input van het hart aan de hersenen tijdens positieve emotionele toestanden heeft daarentegen het tegenovergestelde effect: het vergemakkelijkt de cognitieve functie (helpt je helder te denken) en versterkt positieve gevoelens en emotionele stabiliteit.

Dit betekent dat het leren genereren van een grotere hartcoherentie door het vasthouden van positieve emoties niet alleen het hele lichaam ten goede komt, maar ook een diepgaande invloed heeft op hoe we waarnemen, denken, voelen en presteren.

Simpel gezegd: wanneer we positieve emoties voelen, zoals zorgzaamheid, waardering en vreugde, functioneert ons hele lichaam efficiënter en in een hogere staat van algehele gezondheid. Dit betekent echter niet dat negatieve emoties genegeerd of onderdrukt moeten worden. Gevoelens als woede, teleurstelling en andere “onaangename” gevoelens zijn belangrijk! De vraag is: hoe snel los je op wat de emotie van je vraagt en spring je terug naar de basislijn?

Hersenen: gedachten en bedoelingen

Aan de andere kant van onze emoties en intuïtie liggen onze gedachten en bedoelingen. Volgens Dr. Joe Dispenza bestaan onze hersenen eigenlijk uit drie afzonderlijke regio’s die met elkaar communiceren, waardoor heelheid mogelijk wordt.

De neocortex is het deel van de hersenen dat de controles cognitief functioneren en ons vermogen om te leren . Het is de zetel van ons bewustzijn en de onderscheidende factor die ons van dieren scheidt. De frontale kwab van de neocortex is de CEO van de hersenen. Het is waar we beslissingen nemen . Het is verantwoordelijk voor leren, aandacht, speculatie, oordeel, gedragscontrole en het in bedwang houden van emoties.

Als we eenmaal een concept hebben geleerd, passen we het in de praktijk toe, wat een emotionele ervaring oplevert. Op dit punt begint het tweede brein (het limbische brein) chemicaliën te produceren die verschillen op basis van de kwaliteit van de emotie. Je begint je lichaam chemisch te leren hoe de ervaring van het realiseren van je bedoelingen voelde.

Wanneer je je neocortex en je limbische brein keer op keer synchroon laat lopen, je acties afstemt op je bedoelingen, en het proces raakt zo diep in je geworteld, activeer je het derde brein, het cerebellum. Het cerebellum is verantwoordelijk voor het helpen ontwikkelen van impliciete herinneringen. Het is alsof je gedachten en bedoelingen een tweede natuur worden. Je hebt ze zo vaak gesynchroniseerd dat je er niet meer aan hoeft te denken. Het is wie je bent.

Lichaam: actie

Onze lichamen zijn de voertuigen waarmee we onze kennis over onszelf en de wereld toepassen, het zijn de voertuigen waarmee we onze geest / hart tot uitdrukking brengen. En zoals je kunt zien, kan het concept van hersen- en hartcoherentie, of gewoon heelheid, niet volledig worden geactualiseerd totdat onze acties ons begrip van onze emoties en verlangens, onze gedachten en bedoelingen beginnen te weerspiegelen. Alle drie de delen moeten ‘getrouwd’ zijn en in een nooit eindigende dans met elkaar blijven, redeneren en overeenkomsten vinden van situatie tot situatie.

Als we onze acties afstemmen op onze intenties, zorgen we ervoor dat onze geest, ons lichaam en ons hart gaan samenwerken. Vandaag hebben we ontdekt dat de kracht van hersen- en hartcoherentie ligt in gesynchroniseerde harmonie van geest, lichaam en ziel. En het beste is dat deze stroming niet per ongeluk hoeft te zijn. We kunnen leren hoe we dit kunnen bereiken.

Mediteren, Prana Yam, Yoga en Dankbaarheid zijn goede tools om je hart en hersenen op elkaar afstemmen.

12 voordelen van hersen- en hartcoherentie

1. Je heel voelen

Omdat hersen- en hartcoherentie onvoorwaardelijke acceptatie inhoudt van wat is, als we het beoefenen, bestaan we in het “nu” (in tegenstelling tot leven in de toekomst of stilstaan bij het verleden). Dit helpt ons ons heel te voelen zonder ergens aan te hoeven ontsnappen.

2. Eenheid voelen met jezelf en de wereld

Hoe meer we onszelf en ons leven accepteren zoals het is, hoe dieper ons gevoel van eenheid met onszelf en de wereld wordt. We ademen het leven vrij in, zonder iets te bestrijden, en het bevordert diepe ontspanning en het gevoel van eenheid met de wereld.

3. Diepe innerlijke rust

Hoe meer op het hart gerichte acties we ondernemen, hoe meer we onze geest leren geloven dat wat er ook gebeurt, we altijd onze eigen ruggen zullen hebben en altijd in orde zullen zijn. Hiermee komt een diep vertrouwen in onszelf en onze persoonlijke kracht, wat gevoelens van diepe innerlijke vrede teweegbrengt.

4. Minder stress

Wanneer we ons leven volledig accepteren zoals het is, het inademen en ons lichaam het laten ervaren, des te minder we de behoefte voelen om ons zorgen te maken over de toekomst of in het verleden te vertoeven. Met acceptatie komt loslaten, en veel minder om je zorgen over te maken. Omdat nogmaals, als we acties ondernemen die ons hart dienen, onze geest leert dat wat er ook gebeurt, het goed zal komen. Zoals we nu onze eigen beschermers, onze eigen beste vrienden en onze eigen partners in crime zijn geworden.

5. Verhoogde energie en vitaliteit

Als we ons in een staat van samenhang bevinden, denken we veel minder en voelen we veel meer. Bovendien is het met op elkaar afgestemde acties plotseling niet nodig om stil te staan – alleen doen. Hart spreekt heel duidelijk en geeft heel duidelijke aanwijzingen. En als we onze acties afstemmen op de verlangens van het hart en van daaruit handelen, wordt zoveel energie bespaard omdat we ons niet meer constant zorgen maken en piekeren. We hebben een duidelijke bestemming voor ogen en kunnen al onze energie gebruiken voor de actie.

6. Verbeterde creativiteit

Hoe minder we denken, hoe meer ruimte we in gedachten hebben. En hoe meer we voelen, hoe meer we de stroom van onze creatieve energie aanboren. Plots krijgen we meer creatieve ideeën over situaties in ons leven waar we nooit eerder aan hadden gedacht, meer ideeën over hoe we creatief kunnen uiten wie we zijn. En wanneer we actie ondernemen op basis van deze ideeën, creëert de vreugde die door onze beslissingen wordt gegenereerd, voelbare rimpelingen in alle aspecten van ons leven.

7. Emotionele intelligentie en meesterschap

Wanneer we geest, lichaam en ziel op één lijn brengen, stoppen we met rennen voor onze emoties en beginnen we er naartoe te rennen. We springen gewillig in de zee van ons diepe emotionele hart, omdat we niet meer bang zijn. We weten dat het hart alles kan weerstaan, en hoe dieper we gaan, hoe vrijer we worden. Met deze hervonden vrijheid komt een oprecht verlangen om onze emoties te begrijpen, ze te valideren en te handelen vanuit ons centrum. En hoe meer we het beoefenen, hoe meer we over onszelf leren (en dus ook over anderen). Als er moeilijke emoties naar boven komen, ontdekken we nieuwe manieren om ermee om te gaan en beginnen we met ze te dansen, zelfs van de meest ‘negatieve’ emoties. Omdat we nu weten dat ze hier zijn om te helpen, en hoe sneller we tot de kern komen, hoe sneller we ons interne conflict oplossen.

8. Grotere veerkracht

Hier komen we weer terug bij het concept om ons brein te leren dat we, wat er ook gebeurt, altijd onze eigen rug zullen hebben. Dit brengt ongelooflijke veerkracht met zich mee, want nu, wanneer moeilijke situaties proberen de adem uit ons te slaan, weten we hoe we moeten handelen: we voelen alles wat er te voelen is, en dan ademen we diep in en blijven we bewegen.

9. Solide geestelijke gezondheid

Een solide geestelijke gezondheid schuilt in vertrouwen: vertrouwen in jezelf. En omdat leven in een samenhangende staat een diepe vertrouwensrelatie met je hart vereist, is er, als dat vertrouwen eenmaal is gevestigd, een solide basis die alleen jij kunt ruïneren. Dit vertrouwen kan niet worden aangetast door omstandigheden van buitenaf, aangezien het is gebaseerd op acties die u zelf wilt ondernemen. En als je daden geworteld zijn in liefde, in wie je bent en in wie je voelt en denkt dat je bent, dan zal je fundament stevig zijn en elke storm kunnen weerstaan.

10. Verbeterde lichamelijke gezondheid

Onderzoek toont aan dat de staat van coherentie je immuunsysteem verbetert, stresshormonen verlaagt, de gezondheid van het hart verbetert en het algehele welzijn bevordert. Dit is het echte “health inside-out” -fenomeen dat gemakkelijk kan worden bereikt en gemeten.

11. Een diepere emotionele band met jezelf en anderen

Hoe dieper je in je eigen emoties duikt en hoe meer compassie je voor jezelf voelt, hoe dieper je met anderen kunt duiken en ongelooflijke relaties kunt creëren die geworteld zijn in eerlijkheid en authenticiteit.

12. Verbeterde kwaliteit van leven in het algemeen

Alle hierboven beschreven factoren zijn van invloed op elk gebied van iemands leven. Het leven wordt lichter, rijker, dieper, vreugdevoller en zinvoller. En hoe meer van deze rijkdom je hebt, hoe meer je wilt, waardoor je op een natuurlijke manier meer vreugde, energie en vitaliteit creëert. Maar nu hoef je er niet meer over na te denken. Het is wie je bent.

Wil je meer over de hartcoherentie weten? Bezoek dan de website van hearthmath.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
1
Scan de code
Hoi, kan ik je ergens mee helpen?