De kunst en kracht van vergeven

Kundalini Yoga Turiya

Iemand vergeven en om vergeving vragen, zijn de belangrijkste aspecten voor je spirituele groei. Het betekend niet om allen de woorden ‘het spijt me’ of ‘ik heb je vergeven’ uit  te spreken. Het is een emotie die diep in je wordt gevoeld, en wanneer echte vergeving plaatsvindt, verandert je relatie met desbetreffend persoon en jezelf. Dit is de test van vergeving. Als je relatie geen enkele verandering heeft ondergaan, kan je er zeker van zijn dat je er wat meer aan mag werken.

Vergeving is een eigenschap die altijd slaagt bij een gebeurtenis van pijn, pijn of letsel. Deze kwaliteit is aanwezig in ons allemaal, maar we hebben de neiging om het onder het tapijt te duwen. Vaak staat ons ego ons niet toe om voor deze emoties te zorgen.

We realiseren ons niet dat door iemand oprecht te vergeven, we alleen onszelf genezen en niet alleen onze karmabagage verminderen, maar ook scheppen we meer ruimte in ons systeem om meer licht te mogen ontvangen. Het neemt niet alleen de pijn en de pijn weg die de ander ons heeft aangedaan, maar het dooft ook de eerdere verwonding en expandeert ons licht lichaam. Het belemmert onze spirituele groei niet langer en versnelt een nieuw begin. Het wast de negativiteit die ons in de weg staat en onze levenskracht vermindert. Het beïnvloed onze denk processen.

Door boos te zijn, nodigen we de fouten van anderen bij onszelf uit. Door deze kwaliteit in ons op te nemen, leren we anderen te zien die ons met nieuwe ogen pijn doen. We bereiken misschien niet de ultieme fase van vergeving, maar het zal in ieder geval het proces starten. Maar als je bereid bent je bagage los te laten, blijf het dan oefenen, want het komt in beweging en veroorzaakt een verandering in de hersenen.

Elke religie benadrukt het belang van vergeving – het christendom leert de andere wang toe te keren; Het boeddhisme moedigt de praktijk aan om liefderijke goedheid naar alle wezens te sturen. Toch is het heel moeilijk om simpelweg te besluiten iemand te vergeven die je onrecht heeft aangedaan en de emoties van woede of het gevoel van verraad gewoon weg te laten gaan. Het is even moeilijk om onszelf te vergeven en het gevoel van schaamte of teleurstelling op te lossen en ons niet langer te kwellen. Soms houden we onze wrok zo stevig vast dat we ze meenemen naar ons sterfbed.

Als we onszelf en anderen vergeven, kunnen we de giftige neurale netwerken van ons limbische brein herprogrammeren; maar om echt te kunnen vergeven, moeten we de programmering upgraden die de bron is van onze beperkende overtuigingen. Met andere woorden, we staan voor een neurologische Catch: het is erg moeilijk om nieuwe neurale netwerken te creëren totdat we vergeving oefenen, en om vergeving te oefenen, moeten we ons neurale netwerk upgraden.

De volgende oefening was bijzonder behulpzaam voor de sjamanen na de Spaanse verovering van de Amerika in de 15e en 16e eeuw. Hiermee waren ze in staat om de veroveraars te vergeven die hun tradities verwoestten en hun volk tot slaaf maakten. In sommige delen van de Andes staat deze praktijk bekend als ‘Het zwaard van de verovering begraven’.

Het werkt door het beeld van een geliefde opnieuw in te drukken over het beeld van iemand die je onrecht heeft aangedaan. Dit kan je helpen de programmering van je prehistorische brein op te heffen. Het is geen gemakkelijke oefening, omdat de geest het niet zal weerstaan ​​om het beeld van een geliefde samen te houden met dat van een vijand.

Een oefening in radicale vergeving

Deze oefening werkt het beste als je ontspannen bent.

Ga comfortabel zitten en haal een paar keer diep en ontspannen adem. Roep het beeld van een geliefde op en ervaar de gevoelens van zorgzaamheid en genegenheid. Houd deze afbeelding drie ademhalingen vast.

Roep nu het beeld op van iemand waarvan je denkt dat hij je onrecht heeft aangedaan – een voormalige geliefde of zakenpartner, of iemand die je fysiek of emotioneel heeft misbruikt. Voel gedurende een lange ademteug de woede of wrok die je hebt jegens deze persoon in je opzwellen.

Leg nu vijf keer lang het beeld van je geliefde over deze persoon heen en stel je voor hoe ze zich vermengen en samenvloeien totdat alleen het beeld van je geliefde overblijft, en alleen de gevoelens van liefde en zorgzaamheid blijven bestaan.

Vergeving is een keuze

Helaas wordt het soms een keuze uit wanhoop. Je huivert bij de gedachte dat je je kwaad kunt vergeven, maar zonder vergeving blijft je pijn gehecht. De kracht om te genezen zit van binnen, omdat je ziel altijd naar het licht wil gaan om mededogen te omarmen. Het pad naar vrijheid!

Deze oefening moet vaak worden herhaald om de giftige emoties te verwijderen en de neurale netwerken in het limbische brein te wissen. Je zult merken dat de intensiteit van je gevoelens van woede of wrok geleidelijk zal afnemen, totdat je op een dag ontdekt dat ze zijn uitgedoofd.

Dan kun je de les trekken die je nog uit die relatie moet leren en geen tijd en energie hoeven te verspillen aan giftige emoties. Als we eenmaal de lessen hebben geleerd die onze vijanden ons moeten leren, hoeven we niet langer op die manier te blijven leren.

Een oefening in innerlijke genezing

Het beoefenen van Sky Gazing vormt de kern van spirituele beoefening in de Tibetaanse Dzogchen en andere oude sjamanistische tradities. Het kan overal worden gedaan, en op elk moment dat we onze alledaagse zaken en conflicten achter ons moeten laten. Sky Gazing voert ons naar de stille innerlijke wereld waar alle genezing plaatsvindt, waar de natuurlijke ritmes van je lichaam – polsslag, ademhaling, hersengolven en energiesystemen – met elkaar synchroniseren.

Ga comfortabel zitten met je handen zachtjes op de knieën, ogen open, starend naar de echte of ingebeelde lucht. Ontspan je kaak en laat je ogen kijken met een zachte blik. Haal zachtjes diep adem. Ontspan je buik en houd hem zacht.

Observeer je gevoelens, gedachten en stemmingen terwijl je je ademhaling volgt. Wees gewoon getuige van alles wat in je bewustzijn opduikt alsof het een wolk in de lucht is die vanzelf verschijnt en verdwijnt. Let tijdens het inademen op hoe je de waarnemer bent. Let bij het uitademen op hoe gemakkelijk het is om in gedachten te verdwalen.

Na verloop van tijd zul je gaan beseffen dat je niet je gevoelens of je gedachten bent, maar dat je de ziener bent die alles observeert. Merk op waar je geest naar afdwaalt en breng hem dan voorzichtig terug om je op je ademhaling te concentreren terwijl je naar de ochtendhemel staart. Rust rustig in dit bewustzijn en merk de enorme ruimte op die voor je opengaat.

Observeer je geest, de natuur, je lichaam en zelfs de lucht die voorbij zweeft. Wolken komen en gaan, gedachten komen en gaan, sensaties komen en gaan. Met oefening, terwijl je de ziener met aandacht en bewustzijn investeert, lossen alle drukte en zorgen van de geest op en ben je getuige van elk object, gevoel en gedachte met een glimlach op je gezicht. Om te slagen, moet je deze oefening dagelijks doen, het liefst gelijk in de ochtend gedurende 15 minuten oefenen.

Ook de Hoo pono pono-  meditatie is een van de beste technieken die wordt gebruikt voor vergeving. Het bevat slechts vier zinnen als

  • het spijt me
  • vergeef me alsjeblieft
  • ik hou van je
  • ik dank je

Je hoeft dit niet rechtstreeks tegen de persoon te zeggen. Het is als een mantra die onze perceptie van wat is geweest en dus wat zal zijn, volledig zou kunnen veranderen. Door te vergeven geef je niet toe, maar laat je die emotie los die zo krachtig is dat ze de machteloosheid compenseert die we voelen als we gekwetst zijn.

Vergeving betekent het opgeven van het lijden uit het verleden en bereid zijn om verder te gaan met een veel groter potentieel voor innerlijke vrijheid. Naast de beloning van het loslaten van een pijnlijk verleden, zijn er krachtige gezondheidsvoordelen en verlichting die hand in hand gaan met het beoefenen van vergeving.