Genees je innerlijke kind om volop te kunnen leven

Sommigen van ons gaan ons hele leven door met diepe wonden van kinds af aan die nooit worden opgelost.

Door contact te maken met ons innerlijke kind krijgen we toegang tot nieuwe informatie over onze niet-genezen wonden en de behoeften die misschien niet werden vervuld toen we echt kinderen waren.

Werken met het innerlijke kind is tegenwoordig zeer gewaardeerd en veel gebruikt. Niet alleen in onze westerse benadering, maar ook vanuit de inheemse tradities, zoal sjamanisme.

Volgens de sjamanisme, wanneer we een traumatische gebeurtenis meemaken, dan kan een vitaal deel van onze essentie, van onze ziel , zich gaan afscheiden. We sluiten ons af om maar niet de hele lading van fysieke en emotionele pijn te hoeven voelen. Dat noemen we zielsverlies.

Soms kunnen we ook zielsverlies ervaren doordat we een deel van onze vitale essentie aan iemand anders hebben gegeven. Of toegestaan hebben dat iemand anders het heeft afgenomen. Dit kan gebeuren met de gedachte dat je iemand ermee helpt , dat iemand zich aan jou probeert vast te houden of macht op je uitoefent.

Elk kind verdient het om zich veilig, beschermd en geborgen te voelen. Maar niet elk kind doet dat. De meeste ouders zien veiligheid als fysieke bescherming tegen letsel, of het voorzien in de essentiële zaken voor hun kinderen. Veiligheid betekent ook ondersteuning op emotioneel, psychologisch en spiritueel niveau. Als we ons als kinderen niet veilig voelen, wordt dit gevoel van bedreiging constant en langdurig, en verschijnt er een enorme gapende wond in onze psyche. Ons volwassen zelf onderdrukt deze pijnlijke wond vaak, maar de impact ervan is diepgaand en verreikend.

Wat is het innerlijke kind?

Het innerlijke kind is een ‘deel’ van onze persoonlijkheid dat al onze herinneringen, gevoelens, behoeften, reacties, houding ten opzichte van onszelf en anderen, en gedragingen die we vanaf onze kindertijd hebben bewaard, opslaat.

Met andere woorden, je innerlijke kind is het kind dat in jou leeft, om precies te zijn – in je psyche. Het is belangrijk dat we verbonden blijven met dit gevoelige deel van onszelf. Als we verbonden zijn met ons innerlijke kind, voelen we ons opgewonden, enthousiast en geïnspireerd door het leven.

Als in de kindertijd niet aan een aantal van onze belangrijke psychologische behoeften werd voldaan, dan ‘loopt ons innerlijke kind vast’ en kan het niet blijven groeien en zich ontwikkelen. Genezing van innerlijke kinderen kan ons helpen onze angsten en onzekerheden die in onze kindertijd zijn gecreëerd onder ogen te zien en deze innerlijke wonden te genezen

Wat is het gewonde innerlijke kind precies?

Het gewonde innerlijke kind is het deel van ons dat de afdruk draagt van onze psychologische trauma’s.

Trauma is onze psychologische wond. Dit is onze reactie op een of andere gebeurtenis of veel soortgelijke gebeurtenissen die onze psyche niet aankon. En als resultaat werd het verdeeld in het gewonde deel (dat wil zeggen, ons gewonde innerlijke kind) en het deel van de beschermer .

Zo’n traumatische gebeurtenis zou kunnen zijn als:

 • Iets extreem. Bijvoorbeeld een aanslag, een brand, een oorlog, iemands moord, een natuurramp, etc. Al deze extreme gebeurtenissen leiden tot shocktrauma.
 • Veel onaangename, meer “informele” evenementen, maar die regelmatig terugkeren. Bijvoorbeeld psychisch geweld, schending van afspraken door de ouder, gebrek aan aandacht, afwijzing, onaanvaarding van bepaalde kwaliteiten of gedragspatronen, etc. Deze ‘losse’ gebeurtenissen leiden tot relatietrauma.

Ons getraumatiseerde innerlijke kind moedigt ons aan om soortgelijke pijnlijke gebeurtenissen (die trauma veroorzaakten) keer op keer onder ogen te zien om onze aandacht te trekken, zodat we eindelijk onze wonden kunnen helen. En het andere deel van ons, onze innerlijke beschermer , wil een ontmoeting met een dergelijke gebeurtenis vermijden om ons tegen pijn te beschermen.

Deze innerlijke beschermer, die ons beschermt tegen het herhalen van het trauma van de relatie, kan zich in ons manifesteren door de angst voor intimiteit wanneer we bang zijn om iemand anders dicht bij ons te laten staan, of zelfs bang zijn om een relatie aan te gaan. De angst voor hechte relaties wordt in ons gevormd als gevolg van het trauma van relaties.

Het terugvinden van onze Heelheid

De genezing van het innerlijke kind vindt plaats door de genezing van zijn “gewonde deel”. Dat wil zeggen, door te werken met het trauma van de relatie. En als resultaat van de genezing neemt ons vermogen om hechte, vertrouwensvolle, liefdevolle relaties met anderen te hebben toe.

Soul Retrieval is het terughalen van die essentiële, vitale energie is een oude sjamanistische methode. Het is een proces waarin je deze delen van de ziel weer in je leven leert te integreren . Dit proces heeft veel consequenties voor je leven. Angsten en ongezonde bindingen worden losgelaten wat er voor zorgt dat je leven een andere wending zal gaan krijgen.

Voor je verder leest, wil ik dat je een reflectieve ruimte in je hoofd binnengaat waar je openlijk kunt reflecteren op je eigen jeugd en hoe je je als kind voelde. Het is erg belangrijk om jezelf vragen te stellen als:

 • Voelde ik me veilig?
 • Had ik het gevoel erbij te horen in mijn familie?
 • Mag ik mezelf zijn?
 • Heb ik nog steeds wrok uit mijn kindertijd?
 • Hoe is mijn huidige relatie met mijn innerlijke kind?

Begrijp alsjeblieft goed dat genezing van innerlijke kinderen een van de meest serieuze en diepgaande vormen van innerlijk werk is die je kunt doen.

Hieronder lees je hoe je kan uitmaken dat je innerlijke kind gewond is:

Slecht gevoel van eigenwaarde

Een laag zelfbeeld is meestal een gevolg van het feit dat je jezelf niet kent, je waarde kent, authentiek leeft en zowel je sterke punten als je worstelingen bezit.

Deze eigenschap leidt tot veel andere bijwerkingen, zoals niet in jezelf of je capaciteiten geloven, jezelf bekritiseren, jezelf als “minder dan” beschouwen, enz. Dit kan ook resulteren in het ontwikkelen van problemen met het lichaamsbeeld en eetstoornissen. Om een ​​gezond gevoel van eigenwaarde te hebben, moet je ontdekken, accepteren en liefhebben wie je werkelijk bent door je innerlijke kind opnieuw op te voeden.

Je grenzen zijn ofwel te zwak of te star

Heb je het gevoel dat je niet echt weet hoe je gezonde grenzen met anderen kunt creëren? Vind je het moeilijk om ‘NEE’ tegen mensen te zeggen? Heb je de neiging om je behoeften ondergeschikt te maken? Dit kan het gevolg zijn van het feit dat je je niet op jou gemak voelt bij het zeggen van “NEE” tegen je ouders omdat je bang bent hen teleur te stellen of zelfs omdat je bang bent voor straf. Als kind onderdrukte je je behoeften en verlangens door te proberen een braaf meisje of een brave jongen voor je ouders te zijn. Nu, als volwassene, draag je dit programma nog steeds in je onderbewuste. Je kan dit zelfs laten zien in situaties waarin je intiem bent met iemand, zelfs als je jezelf er niet helemaal op je gemak bij voelt. Of…

De situatie kan totaal het tegenovergestelde zijn als je superstrikte, onbuigzame grenzen hebt die niemand kan overschrijden. Als je je overweldigd voelt, in plaats van mensen openlijk te vertellen dat ze je behoefte aan persoonlijke ruimte niet respecteren, snijd je ze gewoon af. Dit soort gedrag is je coping-mechanisme om jezelf tegen pijn te beschermen.

Je schaamt je voor het uiten van emoties

Schaamte is een zeer giftige emotie, vooral voor kinderen. Als je bent opgegroeid in een omgeving waar het delen en uiten van je emoties werd beschouwd als een uiting van zwakte, kun je nog steeds te maken krijgen met schaamte als het gaat om het uiten van je emoties en gevoelens.

Schaamte creëert gevoelens van ontoereikendheid, onwaardigheid of spijt. Het gevoel van schaamte kan worden ervaren als zo’n negatieve, intense emotie van zelfhaat dat het iemand ertoe kan brengen zich als een pestkop te gedragen en het weg te geven door die emotie bij anderen op te roepen.

Wanneer kinderen emotioneel of fysiek in de steek worden gelaten, mishandeld of verwaarloosd, nemen ze vaak de schaamte over die toebehoort aan de volwassene die hen verliet of kwetsen ze door aan te nemen dat dit komt omdat zij zelf de ‘slechte’ zijn. Sommige kinderen gedragen zich op een manier die hen schuldig maakt aan de schaamte die hun ouders toebehoort.

Je hebt de angst om achtergelaten te worden

Deze angst kan worden uitgedrukt in de vorm van aanhankelijk, overdreven onzeker, co-dependent zijn. Het kan zich zelfs uiten in een vorm van depressie of angst .

Als je verlatingsangst hebt en als je bang bent dat mensen van wie je houdt, je kunnen verlaten, wordt het onmogelijk om gezonde relaties te onderhouden .

De angst voor verlating is een van de meest voorkomende en meest schadelijke angsten van allemaal. Dit kan een reden zijn voor zoveel ongezonde co-dependente relaties die in de moderne samenleving bestaan.

Je bent een People-pleaser

Merk je dat je je aan mensen vastklampt, naar aandacht en goedkeuring grijpt? Heb je de neiging om iets te doen om mensen gelukkig te houden en om niemand te verliezen? Heb je het gevoel dat het super moeilijk voor je is om iets of iemand los te laten? Als het antwoord “ja” is, zou je mensen kunnen plezieren.

De reden waarom je vast zou kunnen komen te zitten in de rol van mensenplezier, is dat je bang bent om andere mensen teleur te stellen en te frustreren. En je bent bang omdat je onbewust je waarde associeert met externe validatie. (Wat in mijn geval was)

Een ‘mensen-pleaser’-rol die je waarschijnlijk speelt, kwam hoogstwaarschijnlijk tot uiting in jouw kindertijd toen je werd gedwongen om jou behoeften, gevoelens, emoties en gedachten het zwijgen op te leggen, tot het punt waarop je zelfgevoel verzwakte.

Je vermijdt mensen

Heb je extreme angst of ongerustheid wanneer je met of in de buurt van mensen moet zijn? Dit kan een teken zijn van een gewond innerlijk kind. De mate waarin mensen worden vermeden, kan variëren. Het kan gewoon angst zijn bij veel mensen in een sociale situatie of bij een willekeurig aantal mensen. Het kan zich uiten door je uiterste best te doen om eten en andere items bij je te laten bezorgen om interacties te vermijden. Je voelt jezelf het meest comfortabel en veilig wanneer je thuis blijft.

Je bent vatbaar voor verslaving

Raak je snel verslaafd / gehecht aan drugs, alcohol, sigaretten, pornografie, gokken of andere extreme obsessieve neigingen? Heb je het gevoel dat het belangrijk voor je is om die golf van “feel good” -hormonen te ontvangen ? De wonden uit je kindertijd kunnen de reden zijn waarom je zo gemakkelijk gehecht bent aan deze obsessieve neigingen.

Verslaving vatbaar beeld

Wist je dat verslaving vaak een symptoom is van een onderliggend trauma dat niet is verwerkt? In plaats van onze problemen onder ogen te zien en onszelf pijn te laten voelen, hebben we vaak de neiging onze emoties te blokkeren om geen pijn te voelen. Maar de waarheid is dat je niet echt verslaafd bent aan de substantie zelf; je bent verslaafd aan het gevoel dat het je geeft, aan de opluchting en het escapisme dat het je geeft.

Om van je verslaving te herstellen, moet je jouw schaduw onder ogen zien door jezelf deze 3 belangrijke vragen te stellen:

 • Wat vermijd ik?
 • Wat onderdruk ik?
 • Waar ontken ik over?

Je heb vertrouwenskwesties

Jewantrouwen is een afweermechanisme om emotionele pijn, angsten en teleurstellingen te vermijden. Vertrouwenskwesties komen vaak voort uit een gewond innerlijk kind dat op de harde manier heeft geleerd dat mensen niet te vertrouwen zijn.

Het probleem wordt nog ingewikkelder als je ook aan jezelf twijfelt. Als je als kind werd verwaarloosd, belazerd of emotioneel werd misbruikt, is het niet eenvoudig om een gezond gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen op te bouwen.

Je moet niet vergeten dat zelfs de kleinste woorden een wond kunnen veroorzaken. Als je ouders bijvoorbeeld constant tegen je zeiden “je cijfers zouden beter moeten zijn” of “wees niet zo gevoelig”, neem je de boodschap over dat er iets mis is met je en dat je nooit goed genoeg zult zijn. Op berichten als deze is het erg moeilijk om zelfrespect en zelfvertrouwen op te bouwen.

Ben je tot de conclusie gekomen dat je innerlijke kind gekwetst is? Maak je geen zorgen, alles valt te genezen! Er zijn genoeg middelen en kennis om aan jezelf te gaan werken. De eerste stap is om het te willen en durven.

Zelfgenezing

Leren werken met je innerlijke kind gaat over het opnieuw verbinden met het oprechte, kinderlijke deel van binnen.

Genezing van innerlijke kinderen leidt ons naar een staat van zuiverheid en onschuld. We hebben allemaal het potentieel om ware eenvoud te ervaren door ons opnieuw te verbinden met en te  helen in een periode van ons leven waarin we de wereld met openheid en verwondering zagen.

Om de gevoelens van  schuld , schaamte, angst, haat, walging en woede die we ons hele leven met ons meedragen weg te nemen, moeten we het kind van binnen genezen. Om dit te doen, moeten we het vertrouwen van ons innerlijke kind verdienen door middel van  onvoorwaardelijke liefde  en zelfverzorging.

Zoals je kunt zien, verdwijnt je innerlijke kind niet als je eenmaal volwassen bent geworden. Integendeel, het blijft in je en herinnert je aan alle wonden die je nog niet hebt genezen. Er zijn verschillende symptomen die kunnen wijzen op een gewond innerlijk kind. Misschien heb je zojuist veel van deze gedragingen bij jezelf geaccepteerd of geprobeerd te negeren. Om te genezen, moet je echter de pijn onder ogen zien die de wonden heeft veroorzaakt .

1 gedachte over “Genees je innerlijke kind om volop te kunnen leven”

 1. Duidelijk artikel over mijn innerlijk kind. Begrijp mijn innerlijk kind, kan het troosten en positief bekrachtigen.
  Begrijp de patronen die aangeleerd zijn in overleven om te zijn. Weet hoe dit doorgeworsteld is in mijn volwassenheid in het goede dat ik wilde voor partner, gezin en werk en mijzelf hierin ben vergeten en kwijt geraakt. Na jarenlang intensief werken aan mezelf heb ik kennis bergaard in het zijn. Probleem is nu dat mijn innerlijk kind behoefte heeft aan beloning en straf, hierin het gevoel gevangen te zitten en knelt in het binnenste..Behoefte wat ze als kind onvoldoende heeft gevoeld en daardoor verstoord in ontwikkeling. Beide kanten van mijn innerlijk kind maakt soms onrustig in beiden.. Diepe wond is weliswaar geheeld en weet niet of ik helemaal kan genezen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
1
Scan de code
Hoi, kan ik je ergens mee helpen?