Kundalini Yoga Turiya

Tien Kundalini Yoga Tips voor een goede nachtrust!

Als je Kundalini-yoga al heel lang beoefent, weet je dat het je helpt om ’s nachts beter te slapen. Er zijn tientallen wetenschappelijke publicaties gepubliceerd over de effectiviteit van yoga bij het verminderen van slapeloosheid en het helpen bij andere slaapstoornissen.

De voorbereiding op het slapen begint voor zonsondergang voor de yogi. Idealiter worden alle grote maaltijden geconsumeerd voordat de zon ondergaat en minstens 3 tot 4 uur voor het slapen gaan. ‘S Avonds laat eten verstoort de diepe rest van de slaap en maakt het ook moeilijker om vroeg in de ochtend wakker te worden (het beste moment van de dag voor een yogapraktijk!). 

Een ander voordeel van eten vóór zonsondergang is dat het metabolisme van het lichaam effectiever is tijdens het verteren en gebruiken van voedsel, zodat minder wordt opgeslagen als vetreserves. Dus een eenvoudige yogische manier om je gewicht te normaliseren, is gewoon niet eten in het donker – je verliest vaak onnodig gewicht door alleen deze eenvoudige oefening!

In de uren onmiddellijk voor het slapen gaan, zullen yogapraktijken neigen naar de ontspannende en rustgevende houdingen van voorwaartse buigingen of inversies en minder op de stimulerende staande en achterwaartse buigingen. Ademhalingsoefeningen die de nadruk leggen op lang uitademen, of alternatieve neusgatademhaling, zullen ook de neiging hebben om een ​​rustgevende slaap te produceren. Een meditatie voor het slapen gaan is zeer effectief in het opruimen van het onderbewustzijn, dus minder energie (ja, energie!) Wordt besteed aan dromen.

Het reinigen van het lichaam van de energieën van de dag met een douche of bad en misschien de toepassing van natuurlijk geurende olie helpt het lichaam voor te bereiden op slaap. Yogi’s geven vaak de voorkeur aan sandelhoutolie vanwege het geurige vermogen om de geest te kalmeren en te verheffen.

Als een douche of bad niet mogelijk is, is het wassen van de voeten op zijn minst essentieel voor het vrijmaken van het zenuwstelsel. Het kammen of borstelen van het haar brengt ook het elektromagnetische veld van het lichaam in evenwicht vóór het slapengaan.

Meestal gaan yogabeoefenaars zoveel mogelijk naar bed voor middernacht (en idealiter vóór 22.00 uur), omdat dit de natuurlijke tijd is voor het lichaam om over te schakelen naar ontspanning. Als u na 10 of 23 uur opblijft, heeft het lichaam de neiging om zijn “tweede wind” te geven en wordt de geest te actief. Slapen voor middernacht is meer herstellend dan de uren die na middernacht sliepen.

Rust aan de rechterkant van het lichaam voordat je gaat slapen, zal een natuurlijk stadium van ontspanning creëren, omdat het linker neusgat zich opent en dominant wordt in die positie. Wetenschappers ontdekten wat de yogi’s al wisten: wanneer je voornamelijk door het linker neusgat ademt, activeer je het parasympathische zenuwstelsel voor diepe ontspanning. 

De andere manier om yoga te gebruiken om je natuurlijke slaapcyclus te activeren, is door bewust je uitademingen te verlengen terwijl je in bed rust. Als je naar een slapende persoon luistert, zul je een langere adem horen dan inademen, omdat dit een signaal naar het lichaam stuurt om te ontspannen. 

Het lichaam heeft ook een natuurlijke ontwaakcyclus, idealiter ergens voor zonsopgang wanneer het verschuift van een ontspanningsfase naar een eliminatiefase. Veel slapen na zonsopgang maakt de geest minder alert en het lichaam giftiger. 

Interessant genoeg speelt de hypofyse een belangrijke rol bij het ontwaakproces en wordt deze actief naarmate je meditatiebeoefening dieper wordt. Lange tijd mediators ontwaken natuurlijk tussen 3:30 en 4:30 AM voor meditatie wanneer de geactiveerde hypofyse zijn secreties in de bloedbaan vrijgeeft.

Dus slapen als een yogi is eigenlijk vrij eenvoudig – het is net zoals je moeder zei: eet je diner (vroeg), neem je bad en leg je asana in bed.

Yogi Bhajan’s tien suggesties voor betere slaap

(Overgenomen uit lezingen door de Master of Kundalini Yoga)

1.De belangrijkste tijden voor slaap zijn tussen 22.00 en 02.00 uur. Probeer voor 22.00 uur te gaan slapen.

2.Eet lichtere maaltijden tijdens het avondeten en minstens 2 1/2 uur voor het slapen gaan.

3.Idealiter is de laatste maaltijd vóór zonsondergang. Als je ’s nachts eet, is het het beste om daarna een wandeling te maken.

4.Idealiter slaap met het hoofd naar het oosten. (Ayurveda geeft ook aan dat Noord de tweede beste richting is.)

5.Leeg de blaas voordat u gaat slapen en drink 8 ons water voordat u zich terugtrekt.

6.Het borstelen van het haar en de tanden voor het slapengaan helpt bij het slapen.

7.Was de voeten met koud water en masseer met een grove handdoek. Een voetmassage voor het slapengaan wordt aanbevolen.

8.Golden Milk of selderensap is een nuttig avonddrankje om te slapen.

9.Als je gaat slapen, ga je op je buik liggen met je rechterwang naar beneden. Maak vuisten van de handen en plaats ze onder de vouw van de benen bij de lies. Begin met lange diepe ademhaling. Als u zich slaperig voelt, draai dan aan de rechterkant en ga slapen.

10.Het beste is om op natuurlijke vezels of een wollen pad te slapen. (Hij zei dat een berenhuid het beste was om te slapen – en vooral als je een beer bent!)

Shabad Kriya:
Een meditatie om beter te slapen, beter te houden en beter te vechten

De beste tijd om deze kriya te oefenen is elke avond voor het slapengaan, maar het kan op elk moment van de dag worden beoefend. Er wordt gezegd dat als het regelmatig wordt beoefend, de slaap diep en ontspannen zal zijn en de zenuwen zullen regenereren. Na een paar maanden zal het ritme van je ademhaling tijdens het slapen onbewust worden gereguleerd in het ritme van de mantra. Je zult beter denken, beter werken, beter delen, beter liefhebben en beter vechten.

Deze ritmische mantra zal uiteindelijk vorderen zodat je zelfs bij dagelijkse activiteiten automatisch de mantra hoort en het ademritme opneemt.

De ademhaling wordt geregeld in 22 slagen. In de numerologie is het getal 11 het getal van oneindigheid. Het getal 22 is de beheersing van het mentale rijk. Deze ademhaling van 22 slagen geeft de geest de kracht om zich uit te strekken tot het Oneindige.

Er kan niet genoeg lof zijn over deze meditatie en het groeibevorderende effect ervan op de persoonlijkheid. Het geeft uitstraling en de uitstraling geeft geduld, wat de eerste voorwaarde is voor echte liefde. In liefde geef je zonder aandacht aan alle fouten van een ander, want de zon geeft licht en warmte aan alle mensen.

Houding: zit in een comfortabele houding met de rug recht. Plaats de handen in de schoot, handpalmen omhoog met de rechterhand links. De duimen zijn samen en wijzen naar voren.

Ogen: focus de ogen op het puntje van de neus, de oogleden 9/10 gesloten.

Adem en Mantra: Adem in 4 gelijke delen in, mentaal vibrerend de mantra Sa-Ta-Na-Ma . Houd de adem in en tril de mantra 4 keer voor in totaal 16 slagen. Adem uit in 2 gelijke slagen die mentaal Wahe Guru projecteren . Ga door gedurende 15 tot 62 minuten.

1 gedachte over “Tien Kundalini Yoga Tips voor een goede nachtrust!”

  1. Siri, wat leer jij mij toch veel!
    Fijn om allemaal tips te ontvangen
    Dank je wel en een fijn weekend, tot dinsdag

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
1
Scan de code
Hoi, kan ik je ergens mee helpen?