Kundalini Yoga Turiya

Het 8e lichaam in Kundalini Yoga: ontdek het Prana & Pranic Body

Je pranische lichaam en je aurische lichaam moeten samenwerken om je jong en levend te houden. Daar zit de jeugdigheid .

Wanneer je in Kundalini Yoga verdiept zul je het concept van de tien lichamen tegenkomen. Elk van deze lichamen heeft zijn eigen kracht. Een van de meest vitale voor je gezondheid, geluk en voorspoed is het pranische lichaam. Het is van vitaal belang om dit lichaam te begrijpen en hoe het in evenwicht te brengen. In mijn gids nemen ik je mee door de kernvragen en hoe je Pranayama kunt gebruiken.

Wat is Prana?

Simpel gezegd, “Prana” is het oude Sanskrietwoord voor “primaire energie”. Je hoort het misschien ook wel eens vertaald als “adem” of “vitale kracht”. Prana reist door de lucht en is de meestervorm van alle energie. Het werkt op elk niveau van ons wezen en komt voornamelijk van de zuurstof die we elk moment inademen. Terwijl we in- en uitademen, beweegt die energie in ons en transformeert op zijn beurt onze cellen.

Prana beweegt door het achtste- pranische lichaam. De tijd nemen om dit lichaam in balans te brengen ondersteunt onze vitaliteit. Pranische energie betekend leven. Het is een bijzonder geschenk dat ieder van ons heeft gekregen.

Om het emotionele, spirituele en fysieke evenwicht te bewaren, moet je ervoor zorgen dat de tien lichamen ook in balans zijn. Door gebruik te maken van de oude technologie van Kundalini Yoga en door regelmatig te oefenen (Pranayama), kun je ervoor zorgen dat je helder, kalm en sereen bent.

Wanneer je meer ervaring krijgt in de gebieden van Kundalini Yoga, zul je leren dat er vijf onderverdelingen zijn in Prana. Deze staan ook bekend als de vijf vayu’s en bestaan uit de volgende: prana-vayu, apana-vayu, vyana-vayu, udana vayu en samana-vayu.

Als Kundalini Yoga-beginner hoef je je geen zorgen te maken over deze onderverdelingen. Voor nu kun je je alleen concentreren op de kracht van de Prana en hoe je Pranayama kunt gebruiken.

Tekenen dat de Prana uit balans is:

Het in balans houden van de Prana in je lichaam is essentieel voor elk aspect van je leven. Het achtste lichaam in Kundalini Yoga geeft energie en helderheid aan degenen die het zoeken. De Prana kan uit balans raken als je te veel zuur of bewerkt voedsel eet, niet genoeg slaapt, niet genoeg water drinkt of niet genoeg beweegt. Als je je zorgen maakt dat je Prana uit balans is, kun je de volgende symptomen opmerken:

 • Stress en angst
 • Negatieve gedachten
 • Spijsverteringsproblemen
 • Extreem vermoeid
 • Depressie
 • Pijntjes en kwaaltjes
 • Duizeligheid en hoofdpijn
 • Seksuele problemen
 • Emotionele reacties

Hoewel geen van deze tekens alleen duidt op een onbalans in je pranische energie, kan een combinatie hiervan een rode vlag zijn. Wanneer je een handvol van deze tekens synchroon opmerkt, moet je op de een of andere manier proberen het evenwicht te herstellen. Gelukkig kan de Kundalini Yoga-beoefening helpen.

Tekenen dat de Prana in balans is:

Als je bewust ademt, geeft het je welvaart, het geeft je projectie, het geeft je persoonlijkheid, omdat het bijdraagt aan je aura en je expandeert.

Wanneer Prana in balans is, betekent dit dat zuurstof goed in het lichaam circuleert en het bloed en de bloedsomloop zuivert. Door Kundalini Yoga te beoefenen, kun je een aantal opmerkelijke beloningen gaan oogsten. Hier zijn enkele van de bijwerkingen die je kunt verwachten als je de Prana in evenwicht brengt:

 • Verbeterde gezondheid
 • Vitaliteit
 • Extra energie
 • Helderheid in denken
 • Neutrale geest
 • Gevoel van ontspanning
 • Zuivert de bloedsomloop
 • Voorspoed
 • Zuivert het bloed
 • Vertrouwen
 • Machtiging

Gezien al het bovenstaande, zou het verzorgen van je pranische energie en het in balans houden van je Prana een topprioriteit moeten zijn. Door een combinatie van deze beloningen te ervaren, kun je een gelukkiger, meer vervuld en beter leven leiden. Of je nu hoopt je fysieke leven te verbeteren of je spirituele en emotionele leven te verbeteren, je hebt er zeker baat bij.

De zoektocht naar een neutrale geest

Het is de neutrale geest waardoor we moeten handelen en leven. Want de neutrale zou moeten beslissen wat er aan de hand is, wat positief is, wat negatief.

Bij het benutten van de kracht van de Prana of pranische energie, is een van de hoofddoelen het neutraliseren van de geest. Terwijl velen van ons in angst en bezorgdheid leven , moeten we onze manier van denken veranderen als we echt geluk en vrede willen bereiken. De Prana, het pranische lichaam of de adem, is inherent verbonden met de geest en de gedachten die we hebben.

Om die reden, door onze aandacht te richten op de achtste lichamen van Kundalini Yoga, kunnen we ons perspectief en onze manier van denken veranderen. Wanneer we ons bezighouden met Pranayama en de leiding nemen over de energie, kunnen we toewerken naar een neutrale geest. Dat betekent het onderbewustzijn en de bewuste geest reinigen, zodat we te allen tijde vanuit een neutraal standpunt denken.

Wat is Pranayama?

Simpel gezegd, Pranayama is een soort ademwerk dat van fundamenteel belang is om je pranische lichaam van energie te voorzien. Er zijn veel verschillende Pranayama-technieken, die je leert als je aan je reis begint. Hoe meer je jezelf verdiept in deze technologie, hoe groter de voordelen die je zal oogsten. Door je bezig te houden met Pranayama, kun je je pranische energie in balans brengen en andere voordelen plukken. Deze omvatten een betere gezondheid, helder bewustzijn en meer ontspanning.

‘Zo verlengen yogi’s hun leven – door één ademhaling per minuut te oefenen. Als je één ademhaling per minuut beoefent, dan word je Pavan Guru – je wordt het licht en de kennis van de Prana, en dan ken je het Universum, het Universum kent jou.”

– Yogi Bhajan

Als je nieuw bent in de wereld van Pranayama, vraag je je misschien af waar je moet beginnen. Elke Pranayama-oefening kan een ander doel in je leven dienen. Om je op weg te helpen, volgen hier enkele voorbeelden van oefeningen die je misschien zelf wilt proberen:

Aan de slag gaan met je Pranayama-beoefening kan een lonend pad zijn. Als je hoopt jouw pranische energie in evenwicht te brengen en andere effectieve voordelen te behalen, waarom zou je dan niet aan de slag gaan met een van de bovenstaande? Je kunt ook je eigen onderzoek doen en kijken naar andere krachtige methoden.

Vervolg je Kundalini Yoga-reis!

Nu je de Prana en het pranische lichaam begrijpt, gebruik deze kennis dan in je Kundalini Yoga-beoefening. Leren over de tien lichamen en hoe je ze in balans kunt houden, staat centraal tijdens je reis. Neem de tijd om meer te weten te komen en verruim je geest vandaag nog.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Chat openen
1
Scan de code
Hoi, kan ik je ergens mee helpen?